Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Hamarosan kezdődik az alapellátási dolgozók oltása

Pintér-Papp Eszter | 2021.01.12.

Néhány hete már hazánkban is elérhető a koronavírus elleni védőoltás, melyet elsőként egészségügyi dolgozók kaphattak meg, majd a napokban már a nagyobb létszámú idősek otthonában élők számára is elérhetővé vált. Ujváry Hajnalkát, Pápa Város Önkormányzatának Egészségügyi Alapellátási intézete intézményvezetőjét arról kérdeztük, munkatársaik megkapták-e a koronavírus elleni védőoltást.

– Első körben a kórházak dolgozóit kezdték el oltani és a múlt héten kaptuk a hírt, hogy a megyei kórház mellett már a pápai kórház is oltópont lett. A kórház segítséget kért tőlünk abban, hogy az alapellátás egészségügyi dolgozói körében is megkezdődhessen az oltás. Ennek a szervezését a múlt héten elkezdtük, a pápai háziorvosok, gyermekorvosok, fogorvosok, védőnők, ügyeleti dolgozók mellett a vidéki alapellátásban dolgozók és a gyógyszertárak munkatársai körében is elvégeztük az igényfelmérést. Az elmúlt héten elküldtük közel 70, oltást igénylő egészségügyi dolgozó adatait és azóta is folyamatosan továbbítjuk a kórház felé az igényléseket.

– Az önök által felmértek körében milyen volt az érdeklődés az oltás iránt?

– Dolgozóink egy része már a védőoltás érkezéséről szóló első hírek hallatán jelezte, hogy élni kíván a lehetőséggel. Vannak kollégáink, akik azért nem kaphatnak most oltást, mert nemrégiben átestek a Covid-fertőzésen. Ugyanakkor munkatársaink közt is vannak néhányan, akik bizonytalanok az oltással kapcsolatban. Közülük vannak, akiket sikerült meggyőznünk, hiszen tudni kell, hogy az oltásban van a jövő, a járvány oltás nélkül nem lesz megállítható. A drasztikus intézkedések lassítják ugyan a járvány terjedését, azonban végtelenségig nem lehet korlátozások közt élni. Mi azt szeretnénk, ha az egészségügyi dolgozók jelentős része megkapná az oltást – az ideális persze az lenne, ha mindenki beoltatná magát. Ezzel lehetne példát mutatni és megmutatni az embereknek, hogy nem kell félni ettől az oltástól.  

– Mikor kapják meg az alapellátásban dolgozók a koronavírus elleni védőoltást?

– A legfrissebb hírek szerint az alapellátásban a hét közepén megkezdődhet az oltás. A kollégákat a megadott adataik alapján telefonon értesítik az oltás időpontjáról. Úgy tudom, a   beadást vizsgálatok és komoly adminisztráció előzi meg.

– Azzal kapcsolatban, hogy a lakossági oltásban lesz-e szerepe az alapellátásnak, van már információjuk?

– Konkrét információink még nincsenek. Arról valóban hallottunk híreket, hogy a tömeges oltásokba bevonják a háziorvosokat is, de a gyakorlati kivitelezésről még semmifajta információnk nincs.

– Ha valaki nem egészségügyi dolgozó, de szeretné igényelni az oltást, hogyan tudja megtenni?

– Az erre a célra fenntartott elektronikus felületen kell elvégezni egy előzetes regisztrációt. Erről visszaigazolás érkezik, azt azonban tudni kell, hogy ez a regisztráció az igényfelmérést szolgálja, nem sorrendet állít fel. Elsőként a krónikus betegek, idősek kaphatják meg az oltást, mindazok, akik veszélyeztetett csoportokba tartoznak, azonban aki nem regisztrál, nem lesz lehetősége beoltatni magát. Szerencsés lenne, ha a lakosság minél nagyobb arányban döntene az oltás mellett. Hangsúlyoznom kell, hogy az oltás önkéntes és ingyenes. Fontos, hogy már hazai tapasztalataink is vannak, melyek azt mutatják, hogy ettől az oltástól sem kell jobban félni, mint a már ismert védőoltásoktól. Komolyabb szövődmény eddig nem jelentkezett az oltást követően,  csupán enyhe bőrpír, izomfájdalom egyes esetekben.   





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: