Regdon László a város új rendőrkapitánya

715
Fotó: HuHa

2021. január 1-jétől új vezetője van a Pápai Rendőrkapitányságnak. Regdon László ezredes a Balatonfüredi Rendőrkapitányságot vezette múlt év végéig és a rendelkezési állományba vonult Szappan Csaba alezredest váltotta a pápai kapitányi székben. Az erre vonatkozó személyzeti parancsát december 30-án vette át dr. Fellegi Norbert Veszprém megyei rendőrfőkapitánytól.

– Kapitány úr, a pápai rendőrök egy része már ismeri önt, hiszen voltak feladatok a korábbi években, melyekben együtt dolgozott a két kapitányság, de a városlakók számára ön még idegen. Melyek voltak élete, rendőri pályafutása eddigi fontosabb állomásai?

 – 52 éves vagyok, Miskolcon születtem, ott is lettem rendőr a vidék legnagyobb lakótelepén, az Avasi lakótelepen szolgáltam a rendszerváltás utáni években, talán a legnagyobb bűnözés közepén. A rendőrtiszti főiskolát nappali tagozaton végeztem el, majd feleségemmel Balatonfüredre költöztünk 1997-ben, az abban az évben született Bence fiammal. 2 gyermekem van, a fiam közgazdasági mesterképzésre jár, a lányom pedig most kezdte turizmus szakon a Budapesti Gazdasági Egyetemet. A Balaton-felvidéken élünk egy sváb faluban, jelenleg onnan járok Pápára. Balatonfüreden kezdtem a tiszti pályámat, egy kis ideig dolgoztam a megyei főkapitányságon, ezt követően Tapolcán, majd Balatonfüreden lettem rendészeti osztályvezető. 2010-től vezettem a Balatonfüredi Rendőrkapitányságot. Hobbim a teljesítménytúrázás, de mostanában csak kisebb túrákon veszek részt. A Kinizsi 100 és LeFaGySz túrák elég sok időt igényelnek, amiből kevés van egy rendőrtiszt életében.

– Húszévnyi balatonfüredi szolgálat után milyen érzésekkel fogadta, hogy a Pápai Rendőrkapitányság vezetésével bízta meg a megyei főkapitány?

– Amikor főkapitány úr elmondta a terveit, arra gondoltam, hogy a nagy hírű és nagy múltú Pápai Rendőrkapitányság vezetői székében olyan emberek ültek, mint dr. Nemes Zoltán, dr. Németh Sándor, dr. Töreki Sándor, és az általam is nagyra tartott Szappan Csaba. Ilyen elődök után igazi megtiszteltetés ezt a beosztást betölteni. A húszéves szolgálati hely elhagyása, az emlékektől és a kollégáktól való búcsú nehezebb volt, mint az új beosztás elfogadása és a felkészülés. Ismertem a területet, mint a tenyeremet, minden utcához kötődött egy szakmai élmény. Nekem a balatoni nyár mást és mélyebb érzéseket jelent, mint a nyaralóvendégeknek. Megtapasztaltam a napos és az árnyékos oldalt is a húsz nyár alatt.

– Egy kissé megelőzte önt a híre, azt hallottuk, hogy kemény, szigorú rendőri vezető, igaz ez?

– Ha a kemény azt jelenti, következetes vagyok és amiben megállapodunk, azt udvariasan, de megkövetelem, akkor igen, kemény és szigorú vezető vagyok. Azonban jobban szeretek dicsérni, mint fenyíteni, és többet is dicsérek, mint dorgálok.

– Tervezi, hogy Pápára költözik?

– Erről még nem döntöttünk a családban, sok mindent kell mérlegelni, de hamarosan meg kell hoznunk a döntést. Empatikus vezetőként a helyiek problémáit sikerül átéreznem úgy is, hogy nem itt élek, de a helyben lakó kapitány több időt is tud ezzel tölteni, ez tény.

– Balatonfüred és Pápa között rendőrszakmai szempontból nagyon sok a különbség, gondolok többek között a település méretére és lakosságszámára, az illetékességi terület nagyságára és arra, hogy egészen más az élet ritmusa a két településen. Ön miben látja a különbözőségeket a két kapitányság feladatai között?

– Nagyobb város, nagyobb bűnözés. Sajnos mindkét helyen történnek hasonló cselekmények. Amivel a leggyakrabban találkozunk az a lopás, a betörés, a csalás, a garázdaság és az ittas vezetés. Ezekből a jogellenes cselekményekből a Balatonfüredi járásban 3 hónap alatt megtörténik az éves bűncselekményszám több mint fele, de sajnos utazó bűnözők követik el, így a felderítés nehezebb.

Pápán mindenből több van. A kiskorú veszélyeztetése, a tartásdíj fizetésének elmulasztása, a falopás, valamint a hulladékokkal kapcsolatos jogsértésekből jelentősen több fordul elő, mint a parton.

Néhány éve csökkent a bűnözés mindkét területen, és a járvány miatt Pápán szerencsére a sérüléses balesetek száma is, azonban nem lehet hátradőlni, keményen kell dolgozni, főleg azért is, mert a járművek száma jelentősen emelkedett az elmúlt években. Nehéz lesz baleseti számokban tartani a 2020-as kedvező szintet. Persze az a cél mindkét területen, hogy kevesebb sértett, kevesebb áldozat legyen, és kevesebb káresemény. Ehhez a visszaeső bűnözőkkel és a visszaeső durva szabályszegéseket elkövető vezetőkkel következetesebben és szigorúbban fogunk fellépni, a vezetéstől eltiltást gyakrabban kérem majd alkalmazni.

– Milyennek látja a Pápai Rendőrkapitányságot most: eredményesség, állomány, feladatellátás szempontjából?

– Pápai kollégáim eredményesen nyomoznak, országos szinten is kiemelkedő, amit a vagyon elleni bűnözés ellen tettek. Gyorsan reagálnak a bejelentésekre, és a súlyos bűncselekményeknél a forró nyomon történő felderítés is az erősségük. Kissé vontatottabb a vádelőkészítés, de a törvényi változások alapvetően változtatták meg ezt az eljárási szakaszt, sokkal nagyobb szerepet kapott az ügyészségi irányítás. Igyekszünk a mindkét szervet sikerekhez juttató igazságszolgáltatási együttműködésre.

A közterületi állományban vannak tapasztalt, sokat látott rendőrök, tehetséges parancsnokok és fiatal kezdők, akik nevelhetők és mentorálhatók. Sok értékes rendőr dolgozik Pápán, ezekben a hetekben ismerem meg őket.

– A Pápai Rendőrkapitányság egy sikeres kapitányság, bűnügyi eredményessége nagyon jó és a lakosság szubjektív biztonságérzetét is jónak mondhatjuk, de azt is tudjuk, hogy mindig lehet jobban teljesíteni. Milyen célokat, feladatokat határozott meg kollégáinak? Melyek azok a területek, ahol javulást vár?

– Több olyan mutató van, amely országos szinten is igen jó eredménynek számít, de ez csak akkor kiemelkedő jelentőségű, ha az itt élők is azt érzik, hogy biztonságban vannak, számíthatnak a rendőrségre. A kisebb anomáliák és helyben jelentkező problémák rendőri és rendészeti reakciókat igényelnek. A rendőrök, közterület-felügyelők, erdészek, hivatásos vadászok, halőrök és a polgárőrök tevékenységének koordinálásáért a rendőrség a felelős. „Urambocsá” a helyi közigazgatásban a rendészeti jellegű ellenőrzések koordinációját is vállalni kell a kapitányság vezetésének, mert csak közösen tudunk fellépni olyan jelenségekkel, mint például az illegális hulladékelhelyezés. Feladatunk az együttműködés és a koordináció, az erők, eszközök hatékony elosztása. Tervezem az intelligens szolgálatirányítási rendszer bevezetését, ahol a feladatokhoz osztjuk el az erőket.

– Pápa Város Önkormányzatával, a városvezetéssel milyen területeken lát együttműködési lehetőséget?

– Sokat fogunk egyeztetni erről. Legfontosabb nekem mielőbb egy használható kamerarendszer üzembe állása, amelyet az önkormányzat már korábban elhatározott. Ebben minden segítséget biztosítunk, mert véleményem az, hogy aki ebben nem fejleszt időben, az magára húzza a bűnözést. Szeretnék együttműködést a környezetvédelemmel kapcsolatos anomáliákra, a megelőzés, a tájékoztatás, a szankciórendszer és szervek közötti együttműködés fejlesztése érdekében.

– Mik az első tapasztalatai a pápai rendőr kollégáival kapcsolatban?

– Az új vezető mindenkinek kisebb-nagyobb stresszt jelent, de a napjaim azzal telnek, hogy tiszta, világos célokat tűzzek ki, rendszereket alakítsak ki stabilitásra törekedve ebben az igen kiszámíthatatlan hivatásban is. Kompetenciájuk, hozzáértésük első látásra jó szintű, kisebb korrekciókra számítok, nagyobb változtatást most még nem tervezek. Így is már három jelentős helyen kell pótolnom a kollégákat, mert ketten magasabb beosztást kaptak, egy osztályvezető pedig leszerelt.

– Kinevezése 5 évre szól, milyennek szeretné látni a Pápai Rendőrkapitányságot 5 év múlva? – Elégedett polgárok, elégedett rendőrök, korszerű térfigyelő rendszer, drónos felderítés a közlekedési ellenőrzésekkor és a hulladékelhelyezésnél, 2025-ös kihívásoknak megfelelő jogszabályi környezet. Ehhez sokat kell dolgoznunk, de a teherbírása jó a pápai rendőröknek és nekem is.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!