Láthatósági kiegészítőket kaptak a szabályosan közlekedők

915
Fotó: HuHa

Közlekedésbiztonsági akciót tartott ma délelőtt a Pápai Rendőrkapitányság. A Veszprémi úton tartott ellenőrzések során a gyalogos-átkelőhelyek megközelítésére vonatkozó szabályok betartását vizsgálták és a téli közlekedési szabályokra hívták fel a figyelmet.

Derczó Zoltán rendőr százados, a Pápai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője elmondta, az idei évben már több gyalogos gázolás történt a megye útjain, köztük Pápa városában is. A balesetekben egy gyalogos súlyos, a másik könnyű sérüléseket szenvedett.

– Az akció célja az, hogy fokozottan ellenőrizzük a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket és környéküket, és az ott érvényben lévő közlekedési szabályok betartását a hasonló balesetek megelőzése érdekében – tájékoztatott a százados.

A gépjárművezetőknek midig fokozott körültekintéssel és mérsékelt sebességgel kell megközelíteniük a gyalogos-átkelőhelyeket, hiszen ott a gyalogosoknak elsőbbsége van – emlékeztetett Derczó Zoltán, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyalogosokra is vonatkoznak a KRESZ szabályai, ami szerint az úttestre lépés előtt meg kell győződniük arról, hogy biztonságosan át tudnak-e kelni az úttesten anélkül, hogy veszélyhelyzetbe kerülnének. Különösen fontos a téli időszakban a kellő óvatosság, hiszen a korlátozott látási viszonyok között nagyobb a balesetveszély, a járművezetőknek pedig arra is kell számítaniuk, hogy jeges, havas, csúszós úton hosszabb a fékút.

A közlekedési akció részeként a téli közlekedés egyéb szabályaira is felhívták a figyelmet a rendőrök. A százados kiemelte, a téli útviszonyok fokozott figyelmet követelnek meg a járművezetőktől és nagyon fontos, hogy elindulás előtt a gépkocsi szélvédőit jégmentesítsék.

– A mostani időjárási körülmények között a szabadban tárolt járművek szélvédője lefagyhat reggelre. Nem elégséges és nagyon balesetveszélyes, ha csak egy tenyérnyi helyen kaparja le a vezető az üvegről a jeget és így közlekedik – figyelmeztetett, azt kérve, ilyen esetben mindenki szánjon több időt az előkészületekre, és csak akkor induljon útnak, ha minden irányba akadálytalanul kilát a járműből.

A közlekedésbiztonsági akció során az ellenőrzés alá vont és szabályosan közlekedő gépkocsivezetők számára láthatósági kiegészítőket adtak át a rendőrök.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!