Megkezdődött a várkerti játszótér építése

456
Fotó: HuHa

A hét elején felvonultak a munkaterületre a várkerti játszótér kivitelezői, hogy megépítsék a város legnagyobb és legkülönlegesebb játékbirodalmát. Egyelőre csak annyi látszik, hogy az épülő kávézóval szemközt, az egykori szökőkút helyén körbekerítették a több mint 1000 négyzetméteres területet, karókkal jelölték ki a szegélyek határait, zajlik a szintezés, a kitűzés és megkezdődtek a földmunkák.

A Várkertbe egy korosztályos játszóteret álmodtak a tervezők, vagyis a 3-8 évesek és a kamaszok számára épülő játékteret elválasztják egymástól, ezzel is biztonságosabbá téve a különböző korú gyermekek szórakozását. Mindkét játéktéren a fő motívumot a vár adja – ezzel a kastélyt és az előtte itt állt középkori várat idézik meg -, de számos más játék is várja majd a kicsiket és nagyobbacskákat.

Dr. Áldozó Tamás úgy véli, a várkerti beruházásnak ez lesz az ékköve, a leglátványosabb része és bízik abban, hogy nagyon sok pápai családot meg fog szólítani, nagyon sok családnak ez lesz a kedvenc helye.

A játszóteret a Játszókert Kft. építi, az a vállalkozás, amely már több hasonló nagyságú és színvonalú játszóteret épített meg az ország különböző pontjain. A cég ügyvezető tulajdonosától megtudtuk, a városvezetés és a tervezők által megálmodott gyermekbirodalom kicsiknek szóló részén színes gumiburkolatot építenek a játékok alá mintegy 550 négyzetméter felületen, a nagyoknak szóló játszótéren pedig 800 négyzetméteres faapríték aljzatot alakítanak ki. Rusznák Pál elmondta, jelenleg az előkészítő munkákat végzik, a kijelölt területen kiszedik a tükröt, elkészítik a szükséges mélyítéseket, de a raktárban már ott vannak a játékeszközök, helyszíni beépítésre várva.

– A játszótéren a vár tematika a meghatározó, a nagyobbak játszóterén egy fából készülő nagy várat építünk fel, mely akár 80-100 gyermek együttes tartózkodására is alkalmas, emellett pedig különböző mászó, pihenő, kuckós helyek készülnek. A kicsiknek is lesz váruk, ez színesebb és persze sokkal kisebb lesz, mint a másik és ők is kapnak sok egyéb játékeszközt is.

Az építkezéshez sokféle természetes anyagot használnak, de dolgoznak újrahasznosított építőanyagokkal is, ilyen lesz például a játszóteret határoló szegély, ami ellenáll az időjárásnak, nem igényel karbantartást és könnyen beépíthető. Ha az időjárás engedi a folyamatos munkavégzést akár már február végére elkészülhet a gyermekek birtoka.

Ez a cég építi a Várkert Gróf út felőli részére tervezett kültéri fittneszparkot is, melyet a játszótérrel párhuzamosan alakítanak ki. Oda – csatlakozva a futókörhöz – bemelegítésre, nyújtásra használható eszközöket telepítenek, de lesznek saját súlyos fittneszeszközök és egy különleges, látványos, egyedi, sportolásra és pihenésre alkalmas eszköz is. 

A kivitelezővel történt egyeztetés után dr. Áldozó Tamás kiemelte, most már a Várkert megújításának minden eleme a kivitelezés fázisához érkezett, és ahogy előre jelezték egyre több területen folyik munkavégzés. Hangsúlyozta, az egész Várkert munkaterület.

– Ennek ellenére nem tiltjuk ki a pápaiakat a parkból, hiszen nagyon fontos közlekedési kapcsolatot jelent a Várkert, amit most is tudni kell használni és ezt engedjük is. De mivel munkaterület, minden erre közlekedőtől fokozott óvatosságot kérünk – mondta.

A Várkert megújításával, az új játszótér megépítésével a városvezetés arra számít, hogy jelentősen megnövekszik a park látogatottsága, főként a játékbirodalom környékén. Ez azt is jelenti, hogy várhatóan megnövekszik a parkoló járművek száma a környéken, amire megoldást kell találni. Ezzel kapcsolatban a polgármester elmondta, a Gróf úti parkolók rendelkezésre állnak, annak bővítésére már megvannak a tervek, lehetőség lesz a Vasas pálya melletti terület használatára és szeretnék azt is, hogy a Szent István út menti, most még murvával borított területen rendezett, szabályosan kialakított parkolóhelyek legyenek.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!