Egy közgázos a Kárpát-medencei helyesírási versenyen

352
Fotó: Hencz Adrienn

Hencz Adrienn, a Pápai Szakképzési Centrum Jókai Mór Közgazdasági Technikum és Kollégiumának 10. A osztályos tanulója bejutott az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny Kárpát-medencei döntőjébe.

A Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és Kollégium hosszú évek óta megszervezi az Implom József Középiskolai Helyesírási Versenyt, melyen a Pápai Szakképzési Centrum Jókai Mór Közgazdasági Technikuma is rendszeresen részt vesz. A hagyományoknak megfelelően a verseny három fordulóból áll. Az iskolai fordulót minden középiskola maga szervezte meg. A második fordulót a kialakult járványügyi helyzet miatt online formában tudták megrendezni.

Hencz Adrienn – aki először indult ezen a versenyen – a Pápa és Vidéke megkeresésére elmondta, először az iskolában kellett egy tollbamondást írniuk, majd egy tesztet töltött ki. A tollbamondást azonnal postázta az iskola a verseny szervezőinek. A teszt pedig a Moodle felületén zajlott.

– A feladatok között szerepelt különböző tulajdonnevek helyesírása, j-vel és ly-nal írt szavak, illetve elválasztással kapcsolatos kérdések is voltak. A felkészülésben a tanárnőm, Stankovics Marianna sokat segített, hiszen küldött linkeket, ahol utána tudtam nézni a fontosabb nyelvtani szabályoknak. Felhívta a figyelmem a tipikus hibákra, illetve többször is beszéltünk telefonon a versennyel kapcsolatban – tudtuk meg a diáktól. Mint mondta, a döntőt szintén online rendezik meg a járványhelyzet miatt február 25. és 27. között. A tájékoztatás alapján minden tervezett kísérőprogramot megtartanak, mint például a kiállítás megnyitóját, az irodalmi beszélgetést, a nyelvészeti előadást és a bemutatkozó kulturális műsort is.

– A feladatok szerintem érdekesek voltak, kíváncsian várom a döntőt is, s remélem, azon is a legjobb tudásom szerint szerepelek. Addig pedig átismétlem azokat a részeket, amelyekben bizonytalan vagyok, illetve megoldok pár korábbi versenyfeladatot, hátha hasonlókat kapunk. És hogy miért is szeretem a magyar nyelvet? Arra így tudnék válaszolni: Nem ismerek különlegesebb, változatosabb, nyelvet a magyarnál. Rengeteg szinonimánk van, illetve a helyesírásunk összetettsége is nagyon különleges. Sokkal szebben, egyedibben tudjuk kifejezni magunkat, mint bármilyen másik nyelv. Én büszke vagyok rá, hogy a magyar az anyanyelvem, éppen ezért fontosnak is tartom, hogy a következő generációk is ebben a formában ismerkedhessenek meg vele, hogy ők is megláthassák a szépségét és el se tudják majd képzelni nélküle az életüket – emelte ki Hencz Adrienn.

Stankovics Marianna felkészítő tanár Adriennről elmondta, nagyon precíz, igyekvő, céltudatos, művelt diák. Irodalomból és nyelvtanból is dicséretes a munkája. Tavaly az Év felfedezettje volt, vagyis a legjobb diák a kilencedikesek között. Örül annak, hogy bejutott a Kárpát-medencei döntőbe és nagyon büszke rá.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!