Vörös kód a nagy hideg miatt

1198

A tartósan hideg időjárás miatt január 17-én, vasárnap déltől 19-én, kedden 12 óráig életbe lép a hajléktalan emberek életét védő vörös kód – jelentette be Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Krisztinavárosi Hajléktalan Centrumában.

A vörös kód gyakorlatilag azt jelenti,  hogy az érvényben lévő járványügyi intézkedések betartása mellett valamennyi bentlakásos szociális intézménynek be kell fogadnia minden olyan, hideg miatt veszélyeztetett embert, akit a diszpécserszolgálat hozzájuk irányít.

A tartósan hideg időben egyúttal mindannyiunk felelőssége, hogy figyeljünk a környezetünkben élőkre. Bár a vörös kód elsősorban a szociális ellátórendszerben dolgozóktól kíván még nagyobb odafigyelést, de felhívás minden ember számára, hogy ha segítségre szoruló embert látnak, akkor hívják a regionális diszpécserszolgálatokat! Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megye diszpécserszolgálata a 06 34/511-028 telefonszámon érhető el.

Egy kicsit több figyelemmel életet menthetünk! A Magyar Máltai Szeretetszolgálat ajánlása szerint:

Vegyük észre! A földön fekvő, a csupasz betonon ülő, vagy az átázott ruhájú emberek fagypont körüli hőmérséklet esetén gyorsan kihűlhetnek. Árulkodó jel lehet, ha valaki hosszú időn át mozdulatlanul ül vagy fekszik.

Szólítsuk meg!  Kérdezzük meg, nincs-e segítségre szüksége? Bátran menjünk oda, kérdezzük meg, tehetünk-e valamit érte.

Ne habozzunk cselekedni! Ha az illető nem tud válaszolni, vagy rosszullétre, fájdalomra panaszkodik, hívjuk a hajléktalan ellátó diszpécserszolgálatot, vagy a 112-es segélyhívót.

De figyeljünk az egyedül élő idős emberekre is, hiszen a hideg időben nemcsak az utcán élők lehetnek veszélyben. A hirtelen jött hidegben bármilyen szokatlan jelenség árulkodó lehet. Bajt jelenthet, ha nem füstöl a kémény, ha nappal is égve maradt a villany, ha nem látjuk a megszokott időben a szomszédot, vagy ha a kerítésen maradt az ételhordó. A téli tragédiák nagy része fűtetlen lakásokban történik, ezek megelőzése közös felelősségünk.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a szerkesztoseg(kukac)papaimediacentrum.hu címen. Megértésüket köszönjük!