Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Leesett az idei első hó – télies útviszonyokra kell számítani

Babos Petra | 2021.01.17.

Tegnap este óta intenzíven esik a hó Pápán és környékén. A város utcái, terei, parkjai fehér lepelbe burkolóztak. A gyerekek örömmel vették elő a szánkóikat, épülnek a hóemberek, sokan vidáman hógolyóznak az udvarokban, a tereken és az utcákon.

A Városgondnokság munkatársai hajnali öt óra óta dolgoznak a hó eltakarításán, a síkosságmentesítésen.

– Már pénteken is kint voltunk, sóztuk az utakat. Pápán jelenleg az utak havasak, hókásásak, sónedvesek, de járhatóak. Igénybe vettük azon vállalkozóinkat, akikkel szerződésünk van. Minden gépünk, kis- és nagytraktorok, teherautók kint vannak, s emellett a buszmegállóknál egy kisteherautó dolgozik – tudtuk meg Bakó Istvántól, a Városgondnokság intézményvezetőjétől, aki hozzátette, csütörtökön a szerződéses partnerüktől érkezett egy kamionnyi útszóró só, egy másikat pedig a jövő hét elején várnak.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépei az elmúlt 72 órában kisebb megszakításokkal folyamatosan ekézték és sózták a kezelésükben lévő utakat, tegnap este óta pedig megállás nélkül, hat munkagéppel végzik az utak megtisztítását. A Pápai Mérnökség 360 kilométernyi úthálózatot kezel, valamennyi útjukat legalább egyszer már lejárták, a 83-as számú főúton pedig folyamatosan mennek a kombinált gépek. Sindler Péter mérnökségvezetőtől megtudtuk, a 83-as teljes szakasza jól járható, az útburkolat vizes, sónedves, de ugyanez elmondható a Pápa környéki többi főútról is. A mellékutak helyenként sónedvesek, többnyire latyakosak, a legkisebb forgalmú mellékutak esetenként havasak. Az utak hó- és síkosságmentesítését a szabályozásnak megfelelően végzik, elsőként a nagy forgalmú főutakat tisztították meg, ezt követte a nagyobb forgalmú mellékutak ekézése, majd a kisebb gépjárműforgalmat bonyolító utakat járták le.

Az elmúlt 24 órában a Bakonyban, Farkasgyepű környékén 10-15 centiméter hó hullott, Kemeneshőgyész felé közel 10 centiméternyi a hóvastagság, máshol ennél kevesebb csapadék érkezett.

Vasárnap napközben szerte az országban további időszakos havazásra, hózáporokra kell számítani, melyekből kisebb területen további lepel – 3 centiméter friss hóréteg – keletkezhet, lokálisan némileg ennél több is előfordulhat. A szelesebb és friss hóval borított dunántúli tájakon hófúvásra van némi esély – leginkább a Bakony térségében. Estére jelentősen csökken a csapadékhajlam – olvasható az utinform.hu honlapján.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: