Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
A város velünk épül

Hamarosan kezdődik a Kossuth utca rekonstrukciós folyamata

Pintér-Papp Eszter | 2021.01.18.

Hamarosan megkezdődhet a Kossuth utca sokak által várt felújítása, az ehhez kapcsolódó első munkafolyamatok már 2021 második félévében megkezdődhetnek.

– A Kossuth utca nem turisztikai attrakció, ugyanakkor nekünk, pápaiaknak rendkívül fontos, pápaiságunk elválaszthatatlan része, egyfajta nosztalgia övezi a belváros sétálóutcáját. Azt azonban látni kell, hogy Európa szerte tendencia, hogy a belvárosok átalakulnak. A városok szélén a nagy bevásárlóközpontok építésével az a kereskedelmi funkció, amely tömegcikkeket értékesít a belvárosban, kiszorul onnan. A mi esetünkben ez a változás köztes állapotban van, vannak üzletek, amelyek megtalálták a helyüket a Kossuth utcán, de olyanok is vannak, amelyek az átalakulás hosszú távú kárvallottjai. Azt remélem, hogy a felújítást követően lesznek vállalkozások, melyek a megújult Kossuth utcában a sétálóutca funkciót erősítő lehetőséget látnak – hangsúlyozta dr. Áldozó Tamás polgármester.  

Szabadkai Verita, a városrész önkormányzati képviselője a Médiacentrum kérdésre elmondta, az önkormányzat a Kossuth utca felújítását megelőző tervezési munkálatokra az idei költségvetéséből 10 millió forintot biztosít. A képviselő hangsúlyozta, hogy a Kossuth utca vegyes lakóterületnek számít, ami azt jelenti, hogy lakóingatlanok és üzletek egyaránt megtalálhatóak a környéken, így a szakembereknek ezt figyelembe véve kell megoldaniuk a folyamatos üzemeltetést a kivitelezési munkálatok idejére. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy ennek az utcának a felújítása nemcsak a belvárosban élőket érinti, hiszen egy néhány hónapja megtartott szavazás azt mutatta, hogy a Kossuth utca felújítását tartják legfontosabbnak a pápaiak.

Albert Henrietta, a városfejlesztési osztály beruházási ügyintézője hozzátette, 2020 év végén már elkezdték az előkészítő munkálatokat. Ennek keretében a csapadékvíz-elvezető hálózattal kapcsolatos tervek már elkészültek, és a Vízművel közösen már be is adták azokat engedélyeztetésre. A Kossuth utcán ugyanis teljes közműrekonstrukciót hajtanak végre annak érdekében, hogy a későbbiekben ne legyen szükség az új burkolat felbontására.

A beruházási ügyintéző rámutatott, ez az engedélyeztetés már folyamatban van, de további tervezésre van szükség. Azt követően, hogy a vízjogi létesítési engedély megérkezik, kiírhatják a kivitelezési munkálatok közbeszerzését. Ezzel egyidejűleg a térburkolást is meg kell tervezni, ami egy útépítési engedélyezési eljárási folyamatot von maga után. A 10 millió forintos összegbe ennek a tervezési díját is előirányozták.

– A tényleges kivitelezési munkálatok ezt követően, várhatóan 2021 második, 2022 első felében indulhatnak meg – hangsúlyozta Albert Henrietta. Mint megtudtuk, a kivitelezést mindenképpen két ütemre bontják. A munkálatok a Fő tértől, az utca szűkebb szakaszától indulnak és megpróbálják úgy elvégezni a feladatokat, hogy a munkálatok idejére ne kelljen teljesen lezárni az érintett szakaszt.

-Az önkormányzat költségvetésében 10 millió forint áll rendelkezésre az előkészítő munkálatokra és a Vízmű gördülő fejlesztési tervében is megvan a fedezet arra, hogy a szennyvíz- és ivóvízrekonstrukciós munkákat elkezdhessék. A Kossuth utca egy üzletekkel és lakásokkal gazdag utca, így amikor az év második felében megkezdődik a munka, akkor tekintettel kell lenni arra, hogy az itt élők haza szeretnének menni és az üzletek működni szeretnének. Ez nem lesz egyszerű feladat és egészen biztos, hogy sok kellemetlenséggel jár majd – emelte ki dr. Áldozó Tamás, aki arról is szólt, hogy a Kossuth utca végleges kialakításának műszaki tartalma egyes szakaszokon – például a Rákóczi utca és a Kapuszín közti részen – egészen egyértelműnek látszik, azonban a Deák Ferenc utca és a Március 15. tér közti részen állást kell foglalni például arról, hogy ott autókat szeretnénk látni vagy fákat. Általánosságban elmondható, hogy az utca felújításának akkor van értelme, ha a tervezés során meghatározott rendet utána tartani is tudják. – Most, amióta itt állunk is látható, hogy jönnek-mennek az autók mindenféle közlekedési szabályt nyilvánvalóan áthágva. Ennek a világnak a felújítást követően vége kell, hogy szakadjon – mutatott rá dr. Áldozó Tamás. A polgármestertől megtudtuk, a Kossuth utca rekonstrukciója több százmillió forintba kerül majd. Erre pillanatnyilag külső forrás nem látszik, így ezt az összeget az önkormányzatnak saját forrásból kell biztosítania, illetve a Vízmű gördülő fejlesztési terve biztosít további forrásokat.

A Kossuth utca megújításával kapcsolatban egyébként szeretnének lehetőséget adni arra, hogy mindenki elmondhassa a véleményét az új utcaképpel kapcsolatban.   

A városvezető elmondta, a Kossuth utca felújítása várhatóan a korábbiaknál is jobban megosztja a pápaiakat, lesz egy „végre” tábor és lesznek, akik a „minek” álláspontot képviselik majd.       





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: