Országos közgázos sikerek

684
Fotó: archív

A Pápai Szakképzési Centrum Jókai Mór Közgazdasági Technikum és Kollégiumának diákjai két országos versenyen is sikeresen szerepeltek.

A Teöreök Aladár Országos Szövegszerkesztési versenyen a Közgáz – Komlósi Ramóna 12. B, Borsos Samy 11. B, Nagy Bianka 11. B  osztályos tanulókból álló – csapata  második helyezést ért el.

A diákokat Tóth Judit és Rózsahegyi Zsoltné tanárnők készítették fel a versenyre.

Tóth Judit kérdésünkre elmondta, a Magyar Gyorsírók és Gépírók Országos Szövetsége
2020-ban is megrendezte a tanulók országos gyorsíró, gépíró és szövegszerkesztő versenyét. A megmérettetésre a Közgázból három diák nevezett.

– A versenyfeladat digitális formában átadott, maximum 9.000 karakterből álló, legfeljebb 150 korrektúrát tartalmazó szöveg korrektúrázása általánosan ismert szövegszerkesztő program segítségével. A korrektúrákat a megengedett 10 perces időtartamon belül, egy korrektúra-feladatokat tartalmazó lap alapján kell elvégezni – tudtuk meg Tóth Judittól.

– A diákok mind a tízujjas vakírást, mind pedig a szövegszerkesztést itt,  a Közgázban ismerik meg. Erre a versenyre a tanulókkal folyamatosan készülünk, órán és otthon is feladatokat oldanak meg. Az idén 5 diákot tudtunk elindítani a versenyen, mindegyikőjük a titkári szakma iránt elhivatott, szorgalmas tanuló. A legjobb eredményük, hogy csapatban (a 3 legjobb tanuló pontszáma adódik össze) országos másodikak lettek. Az egyéni versenyben több kategória van, attól függően, hogy ki hányadik évfolyamra jár. A mi tanulóink 2 kategóriába tartoztak. Nagy Bianka a 11-12.-esek között 6., Komlósi Ramóna 7., Borsos Samy 13., Nemes Virág 11. B osztályos tanuló 19. helyezett lett. Csiszár Kitti 10. D osztályos tanuló pedig a 7. helyen végzett.

Az idei tanévben vár még ránk legalább két verseny, a tavaszi bajnokság és a tanulói verseny. Bízunk benne, hogy a járvány nem írja felül a terveinket, mert legközelebbi célunk, hogy egyénileg is felállhassanak diákjaink a dobogóra – tájékoztatta a Pápa és Vidékét a tanárnő.

Rózsa Boglárka 10. B osztályos tanuló a Mesélnek a fák országos irodalmi pályázatra beküldött Értékes elmúlás című versével első helyezést ért el. A pályázat a 2020. évi Erdők Hete, Fenntarthatósági Témahét és a Világ Legnagyobb Tanórája keretében hirdették meg. A diákoknak az általuk választott erdei fa helyébe kellett beleképzelni magukat, és arról verset vagy más, szabadon választott prózai művet alkotni. A beérkezett 330 pályaműből három korosztályban választották ki a legjobbakat.

Rózsa Boglárka érdeklődésünkre elmondta, 2-3 éve kezdett el verseket írni.

A versenyre Stankovics Marianna tanárnő közreműködésével talált rá.

– Mesélnek a fák témával kapcsolatban kellett írni. A feladat az volt, hogy képzeljük bele magunkat egy fa életébe, úgy mintha mi magunk lennénk azok. Én tölgyfa voltam. A vers címe pedig ,Értékes elmúlás lett. Nagyon megfogott ez a téma engem. Falun élek, közel a természethez és kifejezetten szeretek a természetben lenni. Úgy éreztem, hogy átadhatom azt az érzést, amit egy fa érezhet élete során – mesélte a diáklány, majd így folytatta:

– Számomra a versírás lehetőség. Lehetőség arra, hogy kifejezzem önmagam, az érzéseimet. Nem gondolnám, hogy lenne még egy olyan nyelv a világon, amivel ilyen sokszínűen és érzelemdúsan ki lehetne fejezni az érzéseket és a gondolatokat. Szerintem a magyar nyelv az, ami át tudja adni a gondolatok erejét. Ez az erő az, ami összeköti a múltat a jövővel, a nyelvünk pedig ennek az éltető erőnek a közvetítője – zárta gondolatait a diáklány.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!