Bemutatták a Pápa Város Települési Értéktára című kiadványt

610
Fotó: Babos Petra

Az Országgyűlés 2012 áprilisában fogadta el a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvényt, amelynek legfontosabb célja azonosítani, számba venni és minél szélesebb körben megismertetni nemzeti értékeinket és egyúttal gondoskodni fennmaradásukról. Pápa Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2013. június 14-i ülésén létrehozta Pápa Város Települési Értéktárát, amely a város területén fellelhető nemzeti értékek adatait tartalmazó gyűjtemény. A képviselő-testület fenti döntése alapján 2014. február 21-én megalakult Pápa Város Önkormányzatának Települési Értéktár Bizottsága. A bizottság tagjai dr. Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóságának vezetője, dr. Nagy-L. István, a Gróf Esterházy Károly Múzeum szakmai vezetője, Péterváry Tamás, a Gróf Esterházy Károly Múzeum régésze, Somfai Balázs nyugalmazott levéltáros és Tóth Kálmán, a Hagyományok Hegye Egyesület elnöke. Korábban tag volt Pénzes Ferenc nyugalmazott középiskolai tanár és Petrik Iván, a Veszprém Megyei Levéltár Pápai Fióklevéltárának vezetője, főlevéltárosa.

A mai napon mutatta be dr. Hermann István, a települési értéktár bizottság elnöke azt a hiánypótló, igényesen összeállított kötetet, amely 53 pápai értéket vonultat fel, mint például a Vadvirág Néptánc Együttes és utánpótlás csoportjai, a Pápai zsidó temetők, A pápai középfokú iskolák közös városi ballagása, a Tapolcafői kézműves házi savanyítású káposzta, a Pápai Kaszinó, a Győry-gyűjtemény, a Pápai Játékfesztivál és még sok-sok más.

Dr. Hermann István elmondta, az értéktár online oldala Pápa város honlapján, a www.papa.hu címen érhető el.  A honlapon megtalálhatóak mindazon települési értékek, melyek már bekerültek Pápa Város Települési Értéktárába, azok rövid szöveges bemutatásával, egyedi jellemzőinek és történetének leírásával, képes illusztrációval. 

– Az értékek eddig is elérhetőek voltak egy listában a honlapon, most viszont még könnyebben kereshetőek fel – emelte ki dr. Hermann István.

A Pápa Város Települési Értéktára című könyvnél arra törekedtek a szerkesztők, hogy reprezentatív kiadvány készüljön.

– A borítón a város és a Kékfestő Múzeum kék színe együtt jelenik meg, az arany pedig azt a dicsőségtáblát mutatja, amellyel az egyes értékeket szeretnénk az olvasók elé tárni. A kötet szerzői Szabó Rita és Tóth Kálmán, a kiadvány a Jókai Mór Városi Könyvtár Kötészeti és Sokszorosító Műhelyében készült. A könyv előszavát dr. Áldozó Tamás polgármester írta. Az anyagok nagy részét Horváth Hajnalka köztisztviselő lektorálta és töltötte fel a honlapra – mondta dr. Hermann István, aki hozzátette, reméli, öt év múlva egy újabb kiadvánnyal gazdagodik a város, hiszen rengeteg érték van még.

– Fontos, hogy a város turisztikai, honvédelmi, történelmi, irodalmi, iskolavárosi hagyományait tudjuk népszerűsíteni. Ha valaki városunkba látogat, akkor ezeket a helyeket fel is tudja keresni. Szeretnénk egy értéktár falat vagy tárlót is kialakítani a későbbiekben – fűzte hozzá az elnök.  

Pápa Város Önkormányzata Települési Értéktár Bizottsága folyamatosan ülésezik, dolgozik a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett. Jelenleg munkatervet készítenek.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!