Új eszköz az illegális hulladéklerakás megfékezésére

794

Régóta küzd az önkormányzat az illegális hulladéklerakás megfékezésén és ehhez a küzdelemhez minden lehetséges eszközt igénybe vesz. Egy pályázatnak köszönhetően a közeljövőben újabb segítséget kaphat a város a megelőzéshez, az illegális hulladéklerakást végző személyek tettenéréséhez és felelősségre vonásához. A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervében foglaltak alapján készült pályázat lehetővé teszi az önkormányzatok számára, hogy forráshoz jussanak az önkormányzati tulajdonú ingatlanokon történő illegális hulladéklerakás megelőzéséhez, visszaszorításához.

– A pályázat egyik pontja ingatlanvédelmi berendezések beszerzését, kiépítését teszi lehetővé. Ezek lehetnek fizikai akadályok, vagyis sorompók és lehetnek különböző típusú kamerák – adott tájékoztatást a pályázati felhívásról Rádi Róbert, a városfejlesztési osztály vezetője. Elmondta, a pályázati dokumentáció összeállítása folyamatban van, ehhez a Városgondnokságtól kértek segítséget, hiszen ott pontosan tudják, melyek azok a kritikus helyek, ahol rendszeresen megjelenik illegális hulladék.

– Tizennégy helyszínt határoztunk meg, olyan önkormányzati ingatlanokat, ahol az illegális hulladéklerakás visszatérő probléma – közölte az osztályvezető.

Ezzel párhuzamosan felkértek egy kamerarendszereket telepítő, működtető szakembert, tegyen javaslatot arra, hogy a meghatározott helyszíneken milyen típusú kamerák tudnak hatékonyan működni a kitűzött cél érdekében. Így a pályázati anyagban vadkamerák és nagy felbontású infrakamerák is szerepelnek. Lesz, amihez villamos áramellátást kell kiépíteni, lesz, ami napelemmel működik majd és olyan is, amit nagy teljesítményű akkumulátor működtet. Ezeket is támogatja a pályázati kiírás, sőt azt is, ha tartószerkezetet kell készíteni a kamerához.

A teljes pályázati keret 1 milliárd forint, Pápa városa 40 millió forintra nyújt be pályázatot, ez az összeg a városvezetés reményei szerint pozitív elbírálást kaphat. A pályázatot január 31-ig kell benyújtani és gyors elbírálásra lehet számítani, hiszen a projekt befejezési határideje a kiírás szerint március vége.

– Az illegális hulladéklerakás közvetve és közvetlenül is rendkívüli károkat okoz a városnak és a természetnek is. Minden eszközzel küzdenünk kell ellene, minden eszközt meg kell ragadnunk, hogy elvegyük a kedvét ettől azoknak, akik szeméttelepnek nézik a városunkat és környezetünket. Ebbe az eszközrendszerbe beletartozhat ez a kamerarendszer is, melynek megvásárlására van esélyünk a pályázatnak köszönhetően – mondta el dr. Áldozó Tamás polgármester a pályázati kiírás kapcsán. Emlékeztetett, az év végén 2 millió forint támogatást nyert el a város egy másik forrásból az önkormányzati közterületen elhelyezett illegális hulladéklerakók felszámolására. Ez a pénz ugyan csepp a tengerben, hiszen a városnak sokkal többe kerül a szemét eltávolítása, mégis fontos az a munka, amit el tudnak végezni belőle. Az igazán nagy problémák magánterületen vannak, például a Rigó lakótelepen, illetve vegyes tulajdonú területeken, mint például a Hódoska majorban.

A már elnyert 2 millió forinton és most benyújtandó pályázaton túl a város saját forrásból is tervez kamerarendszert a városba, ezt már a múlt évi költségvetésben megfogalmazta az önkormányzat, ám a koronavírus-járvány miatt ezt a beruházást elhalasztották. Az idei évben viszont mindenképpen szeretnék megkezdeni a kamerarendszer kiépítését, ami fontos szerepet kaphat a bűnmegelőzésben, a közlekedési szabálysértések megelőzésében és az illegális hulladéklerakás visszaszorításában.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!