Hétfőn kezdődhet a fakivágás az Esterházy úton

335
Fotó: HuHa

A tervek szerint hétfőn megkezdi a Városgondnokság a fakivágásokat az Esterházy úton. 26 fát távolítanak el, azokat, melyekről a tavalyi fakopp vizsgálat eredménye alapján a szakértő azt állapította meg, hogy megtartásuk jelentősen veszélyeztetheti az utcában élőket és ott közlekedőket. A fakivágások idején forgalomkorlátozásra kell számítani, mind a gyalogos-, mind a járműforgalom esetében. Bakó István, a Városgondnokság igazgatója arról tájékoztatott, az időjárás befolyásolhatja a munkák megkezdését, hiszen ha a hétvégére előre jelzett hó megérkezik, akkor az utak megtisztítását és síkosságmentesítését kell végezniük a munkagépeknek. Amennyiben ez az akadály nem áll fenn, hétfőn felvonulnak az Esterházy útra.

– A páratlan oldalon, vagyis a JMSZK-val átellenes oldalon, a Szent István út felől kezdjük a vágást. Először darus kocsiról levágjuk a felső ágakat, majd a törzs kidöntése következik. Tolólappal azonnal beforgatjuk a törzset az úttestről, hogy minél rövidebb időre korlátozzuk a forgalmat. Három fűrészes dolgozik majd a területen, hiszen a törzset azonnal feldaraboljuk. A helyszínen több traktor is rendelkezésünkre áll majd, ezekkel az ágakat és a nem hasznosítható törzseket beszállítjuk az engedélyezett gyűjtőpontunkra, a fűtésre alkalmas törzseket pedig kiszállítjuk segélyfaként – magyarázta a munkamenetet.

Régi probléma oldódhat meg a beteg fák eltávolításával

Az Esterházy úti hársfasor régóta problémát jelent, mert bár tavasszal és nyáron szép látványt mutatnak az úttest fölé behajló lombkoronák, nem kell ahhoz szakértőnek lenni, hogy lássuk a letört ágak csonkjait, a rengeteg odút, az erős korhadás jeleit. Az elmúlt években számos alkalommal előfordult, hogy már egy közepes erősségű szél is kisebb-nagyobb ágakat tört le a beteg fákról. Ezek akár az úttestre, akár a járdára vagy a házak tetejére hullottak, balesetveszélyt jelentettek. Németh János, az utca egyik lakója elmesélte, néhány évvel ezelőtt egy nagyobb ág az autója tetejére esett, megrongálva a motorháztetőt, a közelmúltban pedig egy 10 centiméter vastagságú ágat talált a járdán. Hasonló problémákról számolt be Venczel Csaba, a városrész önkormányzati képviselője, aki elmondta, többször fordultak hozzá az utca lakói azzal, hogy a beteg fákról lehulló ágak sérülést okoztak vagy balesetveszélyes helyzetet teremtettek. Hozzátette, minden évben átvizsgálták a hársfasort, az elszáradt ágakat levágták, néhány hónap múlva azonban újabbak jelentettek veszély az itt élőkre, erre közlekedőkre. A képviselő már néhány évvel ezelőtt kezdeményezte a beteg egyedek eltávolítását, erről az utca lakóinak is kikérte a véleményét.

– 65 utcabeli nyilatkozott a fasor sorsával kapcsolatban, kétharmaduk úgy vélte, a veszélyes fákat ki kell vágni – közölte.

Szakértői vizsgálat a fák állapotáról

Ilyen előzmények után az önkormányzat tavaly év elején minősített favizsgáló szakértőt kért fel a fasor állapotának vizsgálatára. Dr. Puskás Lajos és kollégái nemcsak az Esterházy úton végeztek felméréseket, a város más pontjain is megvizsgálták a kérdéses fák állapotát, összesen több mint százról készült fakoppos felmérés. A mérés hangterjedés alapján történt, egy mérési síkban tíz érzékelőt helyeztek el, ezeket sorban megütögették kalapáccsal, a többi pedig érzékelte a jel terjedését. Mivel az egészséges fának ismert a hangvezetési képessége, a készülék a jel késéséből számolta ki a törzsben lévő üreg nagyságát, ami lassította a hang terjedését. A szakértő már a helyszíni vizsgálatkor jelezte, nagyon problémás az Esterházy úti fasor állapota. Úgy fogalmazott, az itt álló hársfák méretük alapján nem tűnnek idősnek, ennek azonban az lehet az oka, hogy nem érzik itt jól magukat.

– A hársfának az a tulajdonsága, hogy felülről kezd összeomlani, leépülni. Néhány nagyon rossz állapotban van, mindenképpen ki kell vágni, de sok még megtartható megfelelő koronaápolással, ezért egy fokozatos felújítást javaslok.

A vizsgálatról részletes jegyzőkönyv készült, ebben nemcsak a műszeres mérés eredményei szerepelnek, hanem a többi szakértői megállapítás is. Így a törzs, a korona, a koronaalap, a gyökérnyak és gyökér betegségeire, hibáira is kitér a több száz oldalas dokumentum, sőt a szükséges beavatkozásokat is tartalmazza.

E jegyzőkönyv alapján 26 fa kivágására kért és kapott engedélyt az önkormányzat. A kivágási engedély és a hozzá kapcsolódó határozat arról is rendelkezik, hogy a kivágott fákat egy éven belül pótolni kell, vagyis 26 hársfát fognak visszaültetni az utcába.

Nem csak az utcabeliek érdeke a hársfasor rendezése

A szakértői megállapításokat erősítette meg Primusz József erdőmérnök, oktató is. Mint mondta, a jegyzőkönyvet áttekintve úgy látja, nagy remény nincs arra, hogy hosszú távon, megnyugtatóan, a balesetmentes közlekedést garantálva ezek a fák megmaradhassanak. Hozzátette, a korhadt törzsű fák nagy veszélyt jelenthetnek, hiszen az életfunkciókat a külső, szíjács,  a tartást viszont a fa közepe biztosítja. Ha ez elkorhad, üregessé válik, a fa tartása válik bizonytalanná, ha pedig a gyökér is sérült, bármikor kidőlhet a fa. Hozzátette, van erre példa az erdőkben is, de utcafák esetében is történt már ilyen. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a megmaradó fák ápolására vonatkozó szakértői javaslatokat is érdemes követni.

A beteg fák kivágása és pótlása egészséges egyedekkel, nem csak az Esterházy úton élők érdeke – hangsúlyozta Venczel Csaba.

– Ez az utca nagy forgalmat bonyolít, hiszen itt a vasútállomás és az itt élőkön túl nagyon sokan használják ezt az utcát akár gyalog, akár kerékpárral vagy gépjárművel. Őket is veszélyeztetik a beteg fák és volt is rá példa, hogy kerékpárosra esett a lehulló faág. Mindannyiunk számára fontos, hogy megnyugtató megoldás szülessen.

Nem tűnik el a hársfasor az Esterházy útról

A képviselő kiemelte, a hársfasor nem tűnik el az utcából, csak a veszélyes egyedeket távolítják el és helyettük fiatal, egészséges fákat ültetnek.

– Fasorcseréről beszélünk, nem a fák kivágásáról, hiszen ugyanúgy hársfákat fogunk telepíteni a helyükre és meggyőződésem, hogy az Esterházy út ugyanolyan szép lesz, mint volt – tette hozzá.

Információink szerint a kivágandó egyedek eltávolítása két hetet vesz igénybe, ezt követően tuskómarással szedik ki a maradványokat, majd pedig – várhatóan még kora tavasszal – előnevelt, többször átültetett, viszonylag nagy méretű hársakat ültetnek el az Esterházy úton.

Hasonló facserére a Szalmavári úton is szükség lesz, a tavalyi szakértő vizsgálatok ott 9 fa esetében javasolták a kivágást és pótlást.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!