Egy felvételiző élményei

564
Pusztai Zsombor

Ma délelőtt tartották a középiskolai felvételi központi írásbeli vizsgákat, országszerte 75.000 tanuló adott számot tudásáról. Voltak, akik izgatottan, tele félelemmel léptek be az intézménybe, aggódva, hogy vajon a járványhelyzet miatt idén könnyebb feladatsort állítottak-e össze a szervezők vagy esetleg nehezebbet. Persze akadtak olyanok is, akik nyugodtan, higgadtan érkeztek a vizsga helyszínére. A központi írásbeli felvételi ma 10 órakor kezdődött, a járványügyi előírások betartásával.

Hírportálunk Pusztai Zsomborral beszélgetett a vizsgát követően a Türr István Gimnázium előtt. Zsombor azon szerencsések egyike, akik nem izgultak a vizsga miatt. Mint elárulta, előző nap még gyakorolt, majd este időben lefeküdt azzal a tudattal, hogy másnap a legjobb tudása szerint kell megírnia a felvételit.

– Amikor megérkeztem 9 óra 30 perc körül a Türr-gimnáziumhoz, s beléptem a kapuján, picit elkezdtem izgulni, de nem volt vészes. A testhőmérséklet-mérés és kézfertőtlenítés után elfoglaltuk a helyünket a termekben. Én kitettem az asztalomra egy szerencsekövet, amelyet Zotter Éva néni, a matektanárnőm és a lánya készített minden felvételizőnek. A kövemen egy kedves bagoly volt, a hátuljára pedig rá volt írva, hogy meg tudod csinálni – én ennek szellemében kezdtem el a vizsgámat – idézte fel Zsombor.

Az írásbeli vizsga két részből állt, előbb 45 perces magyar nyelv és irodalom, majd egy rövid szünet után 45 perces matematika feladatsor várt a diákokra. 

Izgatott szülők sokasága várta gyermekét a Türr István Gimnázium előtt a vizsga végén.

Pusztainé Becskereki Virág, Zsombor édesanyja kérdésünkre elmondta, férjével együtt jobban izgultak fiuk vizsgájáért, mint Zsombor.

– Nagyon hálás vagyok az Erkel-iskola pedagógusainak, akik maximális segítséget nyújtva készítették fel Zsombort a mai vizsgára. Kovács Tiborné a magyar felkészítésben volt nagy segítségünkre, illetve Zotter Éva a kötelező óraszámon kívül is sokat korrepetálta a tanulókat. Emellett otthon is sokat készültünk a mai vizsgákra, Zsombor oldott meg korábbi feladatlapokat még a tegnapi nap folyamán is – mondta az édesanya, miközben megpillantotta fiát, aki mosolyogva jött ki az egyik barátjával az iskolából.

Zsombor örömmel újságolta szüleinek, hogy túl van a vizsgákon, s reményei szerint jól is sikerültek azok.

– Éva nénivel év eleje óta készültünk a matek vizsgára. Sok feladatlapot megoldottunk, szerdánként pedig teszteket írtunk. Én úgy érzem, amit meg tudtam tanulni az első félév alatt, azt megtanultam, s a mai napra a legjobb formámban érkeztem. Hasonló feladatokra számítottam, mint amilyeneket kaptunk, nem okozott meglepetést nekem. A magyar vizsgára is sokat készültünk, mondatokat elemeztünk, fogalmazásokat írtunk – mesélte a fiatalember, aki hozzátette, a magyar vizsga kapcsán a fogalmazástól kicsit tartott, de szerencsére könnyű témát kaptak, az online és a jelenléti oktatásról kellett írniuk.

– Én természetesen a jelenléti oktatást preferálom, hiszen olyankor sokkal hatékonyabban lehet tanulni – emelte ki, majd elmondta, a délután hátralévő részében megtekinti a vizsga megoldókulcsát, s átbeszélik a többiekkel, ki hogyan oldotta meg a feladatokat, majd a pihenésé lesz a főszerep.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!