Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Új vezérigazgató a Pápai Vízmű élén

Huszár Hajnal | 2021.01.24.

2021. január 1-jén Vörös Dániel váltotta a leköszönő dr. Lukács Endrét a Pápai Vízmű Zrt. vezérigazgatói székében. Az új vezérigazgató neve a víziközmű-építő szakma berkein belül régóta ismerős már, számos ilyen beruházást irányított, ugyanakkor a szolgáltatói oldal sem teljesen ismeretlen előtte, hiszen tíz éve igazgatósági tagja a Pápai Vízműnek.

Az 45 esztendős új vezérigazgató kisgyermekkora óta városunkban él, általános és középiskolai tanulmányait itt végezte, majd érettségi után felvételt nyert Bajára, az Eötvös József Főiskola műszaki fakultására, ahol vízellátás-csatornázás szakon végzett. Ezt követően egy főként víziközmű-építéssel foglalkozó cégnél helyezkedett el, néhány év szakmai tapasztalatszerzés után újra iskolapadba ült és két szakmérnöki diplomát szerzett: vízellátás-víztisztítás és csatornázás-szennyvíztisztítás szakterületen. Nem sokkal később a Pécsi Tudományegyetem Műszaki Karán okleveles építőmérnökként végzett, majd pedig a vízügyi szakközgazdász diplomát is megszerezte. Mindeközben folyamatosan dolgozott – szennyvízcsatorna-hálózatok és ivóvízhálózatok, szennyvíztisztító telepek és ivóvíztisztító művek építésében vett részt építésvezetőként, az utóbbi időben pedig a cégvezetésben is gyakorlatot szerzett -, így magas szintű elméleti és gyakorlati tudásra is szert tett. Nős, három gyermek édesapja, hobbija a természetjárás, a foci, a síelés és az asztalitenisz – bár mint mosolyogva megjegyzi, családapaként és cégvezetőként egyre kevesebb idő jut ezekre.

– Nagyon meglepett, amikor dr. Lukács Endre vezérigazgató úr felkért erre a pozícióra. Hatalmas feladat, nagy kihívás és óriási felelősség ez. Sokat gondolkodtam azon, hogy elfogadjam-e a felkérést, hiszen ez nagy változás az életemben. Eddig a kivitelezői oldalról tekintettem a víziközmű ágazatra, most pedig a szolgáltatói és üzemeltetői oldallal is részletesen meg kell ismerkednem – mondja, hozzátéve, nagy megtiszteltetés számára, hogy olyan embert vált a vezérigazgató székben, mint a rendkívüli tudással és tapasztalattal rendelkező dr. Lukács Endre.

A Pápai Vízmű Zrt-nél hetvennyolcan dolgoznak, közülük hatan csoportvezetőként, négyen ágazatvezetőként segítik a munkáját. A vezérigazgató úgy véli, a Vízmű dolgozói nagy gyakorlattal és szakmai tudással rendelkező szakemberek, akik tudásuk legjavát adva látják el feladataikat. Vörös Dániel egyelőre nem tervez nagyobb szervezeti és strukturális átalakításokat, hiszen mint mondja, a cég jól működik, biztosított a folyamatos és egészséges ivóvízellátás, az üzembiztonság megfelelő, a szennyvíztisztítás korszerű, az ügyfélszolgálat és a hibabejelentés terén azonban szeretné megerősíteni a céget, hiszen a világjárvány rendkívüli terhet ró az ott dolgozó munkatársaira.

– A Pápai Vízmű Zrt. legfontosabb feladata a tiszta és egészséges ivóvíz biztosítása a lakosság számára. Azt mindenki tudja, hogy az ivóvíz a legfontosabb élelmiszerünk, ennek minőségi romlása vagy mennyiségi hiánya nagyon komoly egészségügyi problémát jelent. A másik legfontosabb feladatunk a környezetünk védelme, amit mi a szennyvízelvezetésen és a szennyvíztisztításon keresztül valósítunk meg. Szennyvíztisztító telepeink korszerűek és minden esetben kielégítik a hatóságok által előírtakat. Nagyon fontos feladunk a ránk bízott javakkal való szakszerű, eredményes gazdálkodás – sorolja, kiemelve, az ő feladata, hogy továbbfejlessze a vállalat stratégiáját és megteremtse az ehhez szükséges megfelelő munkakörülményeket, feltételeket. Lényegesnek tartja a tulajdonosokkal való kapcsolattartást, az információcserét is, valamint a hatóságokkal és az Energiahivatallal való együttműködést, azok előírásainak betartását és betartatását.

– A Pápai Vízmű Zrt. tulajdonosi köre Pápa Város Önkormányzata és a környező települések. Pápa városvezetésével közösen dolgozunk a rövid  és hosszú távú fejlesztések stratégiájának kidolgozásán, a Tapolcafői Vízbázis rendbetételének tervezésén és a gazdasági kérdéseken.    

A Vízmű az elmúlt években, évtizedekben nagyon sokat dolgozott az ivóvízhálózat rekonstrukcióján, a szennyvízvezeték-rendszer megújításán és a Szabó Dezső utcai telephely korszerűsítésén. Vörös Dániel hangsúlyozta, szeretné ezt az irányt folytatni, sőt kell is folytatni.

– Az ország legkisebb vízműve vagyunk, de az egyik leghatékonyabban működő is! Cégünk 39 településen szolgáltat ivóvizet és 24 településről gyűjti össze, vezeti el és tisztítja a szennyvizet, 7 ivóvízbázisunk van, melyeken évente 3,5 millió köbméter ivóvizet termelünk ki, 4 szennyvíztisztító telepet működtetünk, ezek 3,3 millió köbméter szennyvizet tisztítanak meg. Fejlesztéseink középpontjában a következő években az ivóvízhálózatok állnak, hiszen azokat a 60-as években kezdték meg kiépíteni, majd folytatták a 80-as évekig. Több száz kilométer hosszú vezetékhálózat van a szolgáltatási területünkön. A régi vezetékek életciklusuk végéhez közelednek és nagyon fontos, hogy az üzembiztonság, az ivóvízellátás biztonsága érdekében tervezetten cseréljük őket. Hasonló a helyzet a szennyvízvezetékekkel is, ott a legrégebbiek, a főgyűjtők a 70-es években épültek ki, majd a 90-es évektől folytatódott a hálózat kiépítése. A legrégebbi vezetékek lassan itt is cserére szorulnak. Fontos feladatunk lesz az irányítástechnikai és informatikai rendszerek fejlesztése is.

Az idei évben több konkrét fejlesztést tervez megvalósítani a cég.

– Az idei évi fejlesztéseink három részre oszthatók: a hálózatrekonstrukciók folytatása, a gépek, berendezések, gépészeti elemek cseréje és a 2022-es év előkészítése. Három látványos helyen fogunk rekonstrukciós munkákat végezni idén: az egyik a Kossuth utca, ott a Fő tértől a Petőfi utcáig tartó szakaszon végezzük el a közműcseréket. A másik helyszín a Pálos tér és a Csáky utca lesz, ez a közműrekonstrukció is összhangban van a városvezetés fejlesztési elképzeléseivel, hiszen kapcsolódik a Türr István Gimnázium megújításához, az új tornacsarnok építéséhez. Folytatjuk a Dózsa György utcai munkát is, múlt évben az Aradi utcáig cseréltük ki a várost ellátó főnyomócsövet, most az Aradi utca és a Gyimóti út közötti szakaszon fogunk dolgozni. Emellett a víztorony födémszerkezetének megújítását tervezzük. Folytatjuk a gépek, berendezések cseréjét az üzembiztonság érdekében és előkészítjük a Szabó Dezső utcai telepünkön a komposztálás kiváltását egy rothasztásos technológiára. Ezzel biogázt tudunk majd előállítani, aminek az elégetésével növeljük az energiahatékonyságot – sorolta a 2021-es év munkáit Vörös Dániel.

– Milyen évre számít az idén?

– Bizakodással tekintek előre, azt remélem, hogy a pandémia hamarosan véget ér és teljes erőbedobással tudunk az ügyfelekre és a szolgáltatási területünkön elvégzendő feladatokra koncentrálni.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: