Járványhelyzet partnervárosunkban, Losoncon

414
Fotó: archív

A koronavírus-járvány felülírta a mindennapjainkat. Településünk partnervárosaival is csak online módon tudjuk tartani a kapcsolatot. A következő napokban beszámolunk testvérvárosaink jelenlegi járványhelyzetéről. Elsőként a felvidéki Losonc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolájának igazgatójával beszéltünk telefonon.

Október óta nincs tanítás a losonci Kármán József Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában – tájékoztatta a Pápa és Vidékét Csúsz Péter, az iskola igazgatója.

– Ahogy eljött a járvány második hulláma, október végétől megszűnt a felső tagozatos oktatás, online módszerrel tanultak tovább a diákok, az alsósok december 16-ig jártak iskolába. Jelen pillanatban úgy tudjuk, február közepén újranyithatunk, de ez még nem biztos, a helyzettől függ. Nagyon rossz, hogy nem tudunk iskolába járni, vannak olyan osztályok, akik tavaly március óta két hónapot tanultak csak jelenléti oktatásban. Sok tanulónak nincsen meg otthon a megfelelő technikai felszereltsége – hangsúlyozta Csúsz Péter iskolaigazgató.

– A városban minden zárva van, az üzletek, a szolgáltatások nem működnek. Egyedül az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak és azok a szolgáltatások vannak nyitva, amelyek nem tudnak home office-ban dolgozni – mondta az iskola igazgatója.

– A városháza több munkatársa is betegszabadságon van, vannak osztályok, ahol mindenki beteg, de ennek ellenére az ügyeket online lehet intézni. Képviselő-testületi üléseket nálunk kéthavonta tartanak, nem léphetik túl a hatvan napos időtartamot. Minden önkormányzat maga dönti el, hogy összehívja-e a testületet vagy online módon ülésezik. A város lakosságának hat százaléka magyar, a képviselő-testületben nincsen magyar.

Csúsz Péter hangsúlyozta, nagy örömükre a polgármester asszonnyal nagyon jó kapcsolatot ápolnak, s a magyar iskola nem szenved hátrányt semmiben sem.

– Mindaddig, amíg a járványhelyzet tart, nincsenek feloldások. Országosan szerencsére nem a mi, besztercebányai körzetükben a legrosszabb a helyzet, de még mindig sok a megbetegedés. A losonci járásban megkezdődött a védőoltás beadása, első körben itt is az egészségügyi dolgozók kapták ezt meg – tudtuk meg Csúsz Pétertől, aki hozzáfűzte, reméli, a járvány hamarosan elvonul, s akkor ismét ellátogathatnak Pápára.  

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!