Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Járványhelyzet partnervárosunkban, Kovásznán

Babos Petra | 2021.01.26.

A koronavírus-járvány felülírta a mindennapjainkat. Településünk partnervárosaival is csak online módon tudjuk tartani a kapcsolatot. A következő napokban beszámolunk testvérvárosaink jelenlegi járványhelyzetéről. Ezúttal Gyerő Józseffel, Kovászna polgármesterével beszéltünk telefonon.

Gyerő József a beszélgetés elején elmondta, jó érzés, hogy partnertelepülésükről, Pápáról érdeklődnek arról, hogyan élnek a járvány idején, reményét fejezte ki, hogy a testvértelepülési jó kapcsolat az idei évben folytatódni fog, s új tartalmakat is nyer.

A polgármester hangsúlyozta, szeretné, ha minél előbb visszazökkenne a megszokott kerékvágásba  Kovászna élete, beleértve a turizmust is.

– Tavaly februártól kezdődően minket is sújtott a járványhelyzet. Városunkban meghatározó ágazat a turizmus. Kovásznán 2019-ben 430.000 vendégéjszakát töltöttek el az idelátogatók, a közelben lévő szív- és érrendszeri betegségek rehabilitációjára szakosodott központban körülbelül 130.000-et. Ezek a számok 2020-ban jóval 50 százalék alá estek.  Sajnos ezzel együtt sok munkahely is megszűnt. A város költségvetéséhez nagymértékben hozzájárultak a turizmusban tevékenykedők adóbefizetései. Mivel a megszokott turistaforgalom tavaly jelentősen csökkent, igyekeztünk a turisztikában érdekelteket segíteni, hiszen ingatlan- és épületadó-kedvezményt vezettünk be. Ez nekik óriási segítséget, az önkormányzatnak viszont nagy bevételkiesést  jelentett – tudtuk meg Gyerő Józseftől, aki hozzátette, már mindannyian nagyon hiányolják a rendezvényeket, hiszen minden olyan program elmaradt, ami meghatározta a település lelkületét.

Kiemelte, a járványügyi szigorítások hasonlóak, mint Magyarországon. Az éttermek 30 százalékos kapacitással működhetnek, minden vendéglátó egységnek és üzletnek 21 órakor be kell zárnia, éjszaka pedig kijárási tilalom van érvényben.

Kovásznán működik sí- és jégpálya, amelyek lehetőséget biztosítanak a sportolásra és szórakozásra ezekben a nehéz időkben, a járványügyi korlátozások miatt azonban egyszerre csak tíz korcsolyázó tartózkodhat a jégen.

A polgármestertől megtudtuk, az iskolákban online módon zajlik az oktatás. Úgy tűnik, hogy február közepétől, ha a járványhelyzet engedi, az alsósok ismét járhatnak majd iskolába, amit a diákok és pedagógusok egyaránt nagyon várnak.

Gyerő József végül reményét fejezte ki, hogy a járvány elvonulása után ismét elutazhatnak Pápára, és a pápaiak is viszonozni tudják a látogatást.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: