Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Szőlőszemezgető

Horváth Andrea | 2020.09.24.

A Pannonia Reformata Múzeum Hajlék az örökkévalóságban című kiállítása három szinten közvetíti hitvalló üzenetét: szeretnék megszólítani a néprajz iránt nyitott látogatókat, a mélyebb teológiai tartalmak iránt érdeklődőket és természetesen a gyerekeket is.

A legfiatalabbaknak szóló kiállításelemeket szőlőfürt ikon jelzi a tárlatban, épp ezért a Szőlőszemezgető címet kapta az a kiadvány, melyet a felfedező- és alkotókedvű gyermekeknek készítettek. Aki kézbe veszi az igényes kivitelezésű füzetet, az játékos formában kalandozhat az Ótemplom falai között, gyermeknyelven szemezgethet a Biblia tanításaiból, kreatív feladatok nyomán vagy épp kártyajátékokkal ismerkedhet a szimbólumokba kódolt keresztyén üzenettel, ünnepeink eredetével. A kiadvány egy gyümölcsöző együttműködés eredménye.

– A kiadvány követi a kiállítás vezérfonalát, a teremtéstörténetből kiindulva a karácsonyi, a húsvéti és a pünkösdi történeten át jut el a bibliai jelképekhez az olvasó. A füzet jól használható a kiállítás bejárása közben, de akár jó ajándék lehet olyan gyerekeknek is, akik még nem jártak a múzeumban. A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma képzőművészetis növendékeivel már volt közös projektünk, most ismét hozzájuk fordultunk, ők készítették az illusztrációkat – mondta Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumvezető, aki Füstös Gáborné hitoktató, múzeumi munkatárs segítségével állította össze a kiadványt.

Kisantal Tibor művésztanár fogta össze a közreműködő diákok csapatát: Baki Veronika, Csincsik Zoltán, Karácsonyi Petra, Radics Aliz, Sass Borbála Dóra, Sztyehlik Anna Dorottya dolgoztak ebben a projektben. Kisantal Tibor elmondta, hogy nagyon jó próba volt ez a növendékeknek, hisz komoly szakmai tapasztalatra tehettek szert. Céljuk volt, hogy az illusztráció méltó kiegészítője legyen a kiadvány tartalmi mondanivalójának és közvetítse a kiállítás hitvalló üzenetét.

A Pannonia Reformata Múzeumban nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy a gyerekeknek, gyerekcsoportoknak változatos lehetőséget kínáljanak. A Hori titkai kiállításhoz négy, a Hajlék az örökkévalóságban című tárlathoz pedig nyolc múzeumpedagógiai foglalkozást állítottak eddig már össze. A tavaszi zárvatartás ideje alatt „született meg” Géniusz, a templom egere, aki ötletes videókban mesélt például az Ótemplomról. Géniusz időközben bábalakot öltött, s résztvevője lesz a gyerekfoglalkozásoknak, melyre szeretettel várnak minden érdeklődőt a múzeumba.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: