Megkezdődött az oltás az ESZI-ben (Cikkünket frissítettük)

585
Fotó: Pintér Ádám

A mai napon megkezdődött a koronavírus elleni oltás az ESZI idősek otthonaiban. Elsőként a Barát utcai, majd a Teveli úti otthonban kaphatták meg az oltóanyagot az idősek és az intézmény dolgozói, holnap reggel pedig a Vörösmarty úti otthonban folytatódik az oltás.

Szalainé Tihanyi Andrea, Pápa Város Egyesített Szociális Intézménye intézményvezetője a Médiacentrum kérdésére elmondta, a lakók és a dolgozók körében január elején történt meg az oltással kapcsolatos igényfelmérés. Kedden a kora délutáni órákban telefonon kaptak értesítést a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól arról, hogy a mai napon megkezdődhet az oltás az ESZI idősek otthonaiban.

– Intézményünk nagyon várta már ezt a hírt, hiszen köztudott, hogy a négy telephely közül három részlegünk – a Teveli úti és a Barát utcai két telephely – érintett volt a koronavírus-fertőzéssel. Sajnos a Barát utca 4-6. szám alatti részlegünkben jelenleg is tart a vírusfertőzés, így ott most nem is történhet meg az oltás. Mi egyébként azt kértük, hogy az oltásban a Gróf Esterházy Kórház munkatársai legyenek segítségünkre, hiszen ők rendelkeznek olyan szaktudással és rutinnal, ami biztonságossá teszi számunkra ezt a folyamatot  – hangsúlyozta az intézményvezető.

Mint megtudtuk, az ESZI fertőzéssel érintett részlegei esetében a lakók 60 százalékát érintette a koronavírus-fertőzés, így ezeken a telephelyeken alacsonyabb lesz az oltási arány, hiszen a fertőzésen átesetteket csak bizonyos várakozási idő elteltével lehet beoltani.

– A Vörösmarty úti otthonházban holnap reggel kezdődik az oltás, ott a lakók közel 100 százaléka jelezte az igényét és a dolgozók aránya is hasonlóan magas. Bízunk abban, hogy az oltással sikerül kicsit normalizálni a helyzetünket, kicsit szabadabban élhetünk és tavaszra, vagy a nyár elejére kialakul az az immunitás a lakók és dolgozóink esetében is, ami lehetővé teszi a látogatási és kijárási tilalom feloldását.

Az intézményvezető kiemelte, az elmúlt hónapokban a központi alapból folyamatosan kapnak gyorsteszteket és az intézmény maga is vásárolt ezekből az eszközökből, így az ESZI-ben mind a bentlakásos intézményben, mind az alapszolgáltatásokban dolgozókat folyamatosan tesztelik. Ez mindenki számára megnyugtató, hiszen lehetőséget nyújt a tünetmentes pozitív esetek gyors kiszűrésére.   

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!