Szereti ön a telet és a havazást?

536
Fotó: Babos Petra, archív

Napjainkban egyre ritkábbak a havas telek. Ha véletlenül mégis esik a hó, egy-két nap után a melegfrontok miatt elbúcsúzhatunk tőle. A fehér karácsonyról pedig hosszú évek óta csak álmodozhatunk. A havas télről sokaknak rögtön az 1987 januárjában esett nagy mennyiségű hó jut az eszébe. Az orkánszerű szél miatt az egész országban rendkívüli helyzet alakult ki, településeket zárt el a külvilágtól, torlaszokat emelt a hó az utakon, súlyos fennakadásokat okozva a közlekedésben és a közellátásban. Egyedül a gyerekek örültek, hisz pár napig iskolába se kellett menniük, hócsatákat vívtak, szánkóztak és megannyi hóembert építettek. Az idei szezonban a téli sportok szerelmesei sem hódolhattak szenvedélyüknek, hiszen a határon túli sí- és szánkópályákat nem lehetett igénybe venni a járványhelyzet miatt. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen a közelünkben, Döbröntén a lankás domboldalakon nemrégiben lehetett szánkózni, csúszkálni. Tegnap este ismét esett egy kis hó, így ezúttal a havazásról, a téli sportokról kérdeztük a járókelőket a belvárosban.

Terebesi Józsefné elmondása szerint a kedvenc évszaka a tél, hiszen nagyon szépnek tartja, amikor fehérbe öltözik a természet. Elmondta, gyermekkorában sokat játszottak a szabadban télen.

– Jó lenne, ha már karácsonykor lenne hó és az ki is tartana tavaszig. Sajnos az utóbbi években nagyon ritkán esik, s én ezt hiányolom. A gyerekek is szeretik a havat, a szánkózást, de sajnos manapság alig van részük benne. Tegnap este a gyönyörű hóesésben sétáltam haza, jó érzés volt – árulta el, majd hozzáfűzte, férjével télen is sokat sétálnak, ügyelnek arra, hogy minden nap tartózkodjanak a friss levegőn. –  Emlékszem arra, hogy 1987-ben hatalmas hó borította az országot. A munkatársaim nem tudtak dolgozni menni, de én elvittem a gyermekemet az óvodába, s besétáltam gyalog a munkahelyemre is. Jó lenne, ha télen mindig lenne hó – na nem ilyen hatalmas -,  a vetésnek sem ártana, ha befedné a hótakaró – fűzte hozzá Terebesi Józsefné.

Pongrácz Lászlóné szintén kedveli a telet, a havat és a hideget.

– Szeretek a hóban sétálni, viszont annak eltakarítását már nem annyira kedvelem. Véleményem szerint, ha tél, akkor legyen hó és hideg. Örülnék, ha lenne fagy, mert az a kártevők  pusztulását jelentené. Minden nap sétálok, mivel úgy gondolom, a friss levegő fontos a szervezet számára – tudtuk meg a hölgytől, aki hozzátette, nem szokott télen sportolni, de régebben sokat szánkózott a gyermekeivel.

– Jól emlékszem az 1987-es havazásra. Vaszaron szörnyű volt a helyzet akkor. Katonák hozták ki az élelmet nekünk, a munkába is nehezebben jutottunk el, volt olyan nap, hogy szinte 12 órát késett a vonat – emelte ki Pongrácz Lászlóné.

Buza István nem szereti a telet, de ha van hó, annak örül. Téli sportot nem űz egészségügyi problémái miatt, inkább sétál csak.

Szalóky Evelin 16 éves diáklány már a tavaszt várja, mivel nem szereti a hideget, a csúszós és latyakos utakat. Evelin szeret korcsolyázni, de sajnos ebben a szezonban nem volt rá lehetősége, ám az előző években gyakran ellátogatott a pápai jégpályára.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!