Lezárult a paktum projekt

1235
Fotó: HuHa

Pápa Város Önkormányzata és konzorciumi partnerei, a Veszprém Megyei Kormányhivatal és a Nemzetközi Tehetséggondozó Alapítvány ma tartotta a paktum projekt zárórendezvényét. Mint ismert, a város 2017-ben 900 millió forint európai uniós és hazai támogatást nyert el a Foglalkoztatási együttműködések a pápai járásban című projekt megvalósítására, így a mai napon három év munkáját összegezték.

A járványügyi előírások figyelembevételével a projektzárót különleges formában tartották meg. A konzorciumi partnerek képviselői a Városháza üléstermében találkoztak, a rendezvényt pedig élőben közvetítették a város honlapján, így nemcsak a paktumszervezet tagjai, hanem minden érdeklődő figyelemmel követhette a rendezvényt.

A virtuális térben megjelenteket dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte, aki arról szólt, a város 9 milliárd forint támogatást nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban, ezt összevetve a 900 milliós paktum projekt támogatásával azt jelenti, hogy minden tizedik forintot a foglalkoztatási helyzet javítását célzó projekt megvalósítására fordította az önkormányzat. Emlékeztetett, a projekt megvalósításának ideje változatos időszak volt, hiszen a megvalósítás kezdetén kiegyensúlyozott munkaerőpiaci helyzet volt városunkban, a koronavírus-járvány azonban nálunk is megtépázta a munkaerőpiacot éppúgy, mint más kistérséget. A városvezető köszönetet mondott a paktumban részvevő szervezeteknek és gazdasági társaságoknak és reményét fejezte ki, hogy sok családnak és gazdálkodó szervezetnek tudott segítséget nyújtani a projekt.

A paktum projekt céljait és elért eredményeit Unger Tamás alpolgármester, a paktum vezető testületének elnöke, Pappné Szóka Lilla, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Pápai Járási Hivatalának foglalkoztatási osztályvezetője, Mészáros László, a Nemzetközi Tehetséggondozó Alapítvány elnöke és Soós Andrea szakmai vezető, az alapítvány munkatársa összegezte.

A foglalkoztatási osztályvezető elmondta, a kormányhivatal feladata az volt, hogy a pályázatban rendelkezésre álló forrás felhasználásával a célcsoportból minél többen részesüljenek munkaerőpiaci szolgáltatásokban, támogatásokban és minél többen vegyenek részt a különböző képzéseken.

– A projektbe 594 főt vontunk be, támogatások biztosítására és képzések szervezésére közel 574   millió forintot használtunk fel – közölte. Előadásából kiderült 412 álláskereső esetében részesültek bér- vagy bérköltség támogatásban a foglalkoztatók, 81 fő vállalkozóvá válását támogatták, 40 személy vett részt különböző képzéseken és 65 fő részére nyújtottak tájékoztatást.

Soós Andrea szakmai vezető prezentációjában három témát érintett: a munkaerőpiaci helyzet változását, a járás területén megmutatkozó kulturális különbségeket – melyben a külföldi munkavállalók jelenlétét vizsgálták – és a munka jövőjét. A projekt megvalósításáról úgy fogalmazott, ez a konzorcium nagyon jól működött, hiszen az önkormányzat aktív volt és jó munkamegosztás alakult ki a kormányhivatallal.

– Ennek is köszönhető, hogy a célul kitűzött indikátorokat jelentősen túlteljesítettük, holott a munkaerőpiaci környezet nem volt mindig optimális ehhez.

Sikeresnek értékelte a projekt megvalósítását és elért eredményeit Unger Tamás alpolgármester, a paktum vezető testületének elnöke is. Mint mondta, a 2014-ben megfogalmazott városi gazdaságfejlesztési stratégiában sokkal kedvezőtlenebb munkaerőpiaci mutatókkal számolhattak, a projekt megkezdésének idejére azonban ez jelentősen megváltozott és kétséges volt, hogy a projekt indikátorait teljesíteni tudják.

– Az indikátorokat végül összességében és a projekt alprogramjai tekintetében is sikerült teljesíteni – közölte. Kiemelte, a paktum projekt egyaránt megszólította az álláskeresőket, munkavállalókat és a munkaadókat is. Nagyon hasznosnak ítélte azt a több mint húsz fórumot, melyekkel a munkáltatókat olyan aktuális információkhoz juttatták, amik segítették a tevékenységüket. Úgy véli a város egy újabb projektet zárhat le azzal a tudattal, hogy sikeresen végrehajtotta a pályázatban vállaltakat.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a szerkesztoseg(kukac)papaimediacentrum.hu címen. Megértésüket köszönjük!