Életet mentett a pápai katona

1456
Forrás: honvedelem.hu, Fotó: Dévényi Veronika

Nagy Ádám főtörzsőrmester, az MH Pápa Bázisrepülőtér Logisztikai Zászlóaljának beosztott kiképző altisztje veszélyhelyzet elhárításában nyújtott segítséget nemrégiben városunkban. James Sparrow, az Amerikai Légierő ezredese és a Pápára települt Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka szerdán elismerésben részesítette Nagy Ádám főtörzsőrmestert és megköszönte a gyors és szakszerű intézkedést.

A Médiacentrum megkereste a Stratégiai Légiszállítási Képesség sajtóügyeletét, akik sajtóközleményben válaszoltak kérdésünkre.

Mint kiderült, a Pápára települt többnemzeti Stratégiai Légiszállítási Képesség svéd kontingensének egyik családja épp a Fő tér környékén sétált, amikor a család kétéves kisfia összeesett, elkékült és hirtelen nem lélegzett. A kétségbeesett anyuka egyedül volt a kétéves és ötéves kisgyerekeivel és azonnal segítségért kiáltott. Nagy Ádám főtörzsőrmester a párjával éppen arra járt, mikor meghallotta a segélykiáltást és rögtön az anyuka segítségére sietett. Mivel az édesanya nem beszél magyarul, Nagy Ádám egyből intézkedni kezdett és kihívta a mentőket a kritikus állapotban lévő kisfiúhoz. A főtörzsőrmester a mentők kiérkezése után is tovább tolmácsolt a mentősök és az anyuka között, s felajánlotta, hogy a kórházba is bemegy segédkezni. A kisfiúnál lázgörcsöt állapítottak meg,  a kórházba induláskor pedig az esetet  telefonon átvette a NATO összekötő iroda egészségügyi munkatársa. A történet végül szerencsésen alakult, a kisfiút 24 órás megfigyelés után hazaengedték, de Nagy főtörzsőrmester közbenjárása elengedhetetlen volt ehhez.

A kisfiú édesapja, Jonahtan Björnermark, a Svéd Királyi Légierő őrnagya, épp azelőtt ért a helyszínre, hogy a mentő elindult volna a kórházba a kisgyermekkel.

– Ádám segítségére és támogatására az egész eset alatt nem tudok más szót használni, mint fantasztikus. A feleségem annyira sebezhető állapotban volt egyedül a gyerekekkel ebben a helyzetben. A környéken senki nem beszélt angolul. Ádám végig nagyon nyugodt és profi volt egy rendkívül stresszes helyzetben, ami sokkal rosszabbul is alakulhatott volna, ha ő és a párja nincsenek ott. Nem tudom elmondani, mennyire hálás vagyok Ádámnak – mondta az édesapa.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!