Kilenc vadgesztenyefa

1049
Fotó: HuHa

Kilenc vadgesztenyefát távolít el a Szalmavári utcából a Városgondnokság – közölte Bakó István igazgató a Médiacentrummal. A növények eltávolítására az önkormányzat kért és kapott engedélyt a tavalyi fakopp vizsgálatok alapján. A kivágandó fák betegek, törzsük, ágaik korhadtak, üregesek, több közülük a légvezetékeknek volt útjában, így hosszú éveken át egyik oldalukat folyamatosan csonkolták.

Dr. Puskás Lajos minősített favizsgáló szakértő, minősített faápoló már a tavalyi vizsgálatok idején javasolta a fasor szakaszos, folyamatos megújítását.

– A Szalmavári utcában a szemrevételezés és a műszeres vizsgálat eredménye egybecsengett, azon az úton sok fa helye üres és vannak felújított fák. Ezek a fiatal fák jól érzik ott magukat, viszont a legidősebb gesztenyefák nagyon rossz állapotban vannak. Ott külön ront a helyzeten, hogy a fák fölött erős légkábelvezeték-rendszer van, ami miatt a koronát folyamatosan csonkolják. Nagyon sok a féloldalas fa és sok fának az a legnagyobb baja, hogy a csonkolások következtében az ott képződött cseppfelületek bekorhadtak és a koronaalap teljesen elgyengült. Az idős fákat érdemes egyben lecserélni, a fiatal fákat meg kell hagyni, és ha a város megengedheti magának, hogy előnevelt túlkoros csemetéket ültessen az öreg fák helyett, akkor 5-10 éven belül egységes szép fasor lesz itt – mondta 2020 februárjában.

Ezt igazolta a jegyzőkönyv is, mely a vizsgált huszonöt darab fa állapotát rögzíti részletesen, s mely alapján a város kérte a fakivágási engedélyt a legrosszabb állapotú fákra.    

– A fakivágásokat február első hetében kezdjük, ha az időjárás engedi csütörtökön, február 4-én, s az azt követő kedden dolgozunk a Szalmavári utcában. Mivel ez egy szűk utca, a kosaras autó letalpalása miatt teljes útzár mellett tudunk dolgozni – tájékoztatott a Városgondnokság vezetője. Megtudtuk, a munkákhoz külső közreműködőket is segítségül hívnak.

A kivágott fákat itt is pótolni fogják, a tuskófúrást követően kilenc, többször átültetett, előnevelt fát ültetnek ide is, éppúgy, mint az Esterházy útra. A Szalmavári utcában a vadgesztenyefák helyén gömb koronájú virágos kőrisek díszítik majd a közterületet.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a szerkesztoseg(kukac)papaimediacentrum.hu címen. Megértésüket köszönjük!