Medvebirodalom az Édenkert óvodában

544
Fotó: Babos Petra

Közel négyszáz mackó költözött be az Édenkert Pápai Református Óvodába egy kiállítás erejéig. Holnap lesz Gyertyaszentelő Boldogasszony napja, amelyről több népi hiedelem is ismert. Ilyen például a barna medvéhez kötődő megfigyelés: úgy tartották, hogy ezen a napon a téli álmot alvó medve felébred, kitekint a barlangja bejáratán, hogy megnézze, milyen az idő. Ha derült az ég és szépen süt a nap, enyhe a levegő, akkor visszamegy és folytatja az alvást. Ha viszont hideg, téli időt talál, kinn marad, mert érzi, hogy hamarosan vége a télnek, rövidesen megenyhül az idő.

Tunnerné Buzás Éva óvodavezető elmondta, zöld óvoda lévén intézményük nagy hangsúlyt fektet a természeti környezet megismertetésére.

– Óvodánkban hosszú évek óta hagyomány a mackókiállítás, amelyet még a Csókai óvoda szervezett meg elsőként évekkel ezelőtt. Akkor próbáltuk felépíteni a zöld óvodához kapcsolódó programokat, jeles napokat. Ha február, akkor mackókiállítás, s ezt már a hozzánk járó gyerekek is jól tudják. Évről évre változtak a témák, igyekeztünk több jó ötletet is megvalósítani. Idén közel négyszáz maciból áll a kiállításunk, amely az öltözőnél kapott helyet – mondta az óvoda vezetője, aki hozzátette, a brummogókat két hétre kérték kölcsön az ovisoktól.

Tunnerné Buzás Éva kiemelte a közösségi érzés erejét.

– Voltak kisgyerekek, akik nem értek meg még arra, hogy kölcsönadják féltett játékukat, de a szülők egy kis rásegítéssel tudtak hatni a gyermekükre. Jó, ha a kicsik érzik, hogy ugyanahhoz a közösséghez tartoznak, mert ez a mi óvodánk kiállítása – fűzte hozzá.

A kiállításhoz kapcsolódóan a gyerekek macis dalokat, verseket, mondókákat is tanultak.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!