Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Jégkármérséklő rendszer Nemesgörzsönynél

Babos Petra | 2021.02.01.

Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke együtt tekintette meg a közelmúltban a jégkármérséklő rendszert Nemesgörzsönynél. Dr. Kovács Zoltán ennek kapcsán a Pápa és Vidékének elmondta, a rendszer mérföldkő az agráriumban, hiszen ez általános védelmet nyújt a gazdáknak a jégkárok enyhítésében.

– A Dél-magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés kezelésében több mint 25 éve működik eredményesen jégkármérséklő rendszer. Az időjárás nagyon változékony. Sokszor a csapadék heves zivatarok és nagy jégeső kíséretében zúdul ránk. A cél az volt az országosan kiépített hálózattal, hogy 50 milliárdos érték védelmét biztosítsuk. Balatonfüredre pár évvel ezelőtt akkora jégesővel kísért vihar zúdult, hogy még a redőnyöket is megrongálta. Ott tojás nagyságú jég is esett – emelte ki dr. Kovács Zoltán.

Az ország közel ezer pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, önkormányzati és ipari létesítményeket is véd. A rendszer célja, hogy  ne legyenek nagy koncentrációban hatalmas jégdarabok. A jégkármérséklő működtetése évente 1-1,5 milliárd forintba kerül. A rendszerben kiemelt szerepe van a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködő Országos Meteorológiai Szolgálatnak is. A riasztási adatokat szolgáltató OMSZ részletes előrejelzést küld a kezelők számára, ami nagymértékben javítja a beavatkozások hatékonyságát. A rendszer a védekezési időszakban, vagyis körülbelül április közepétől szeptember végéig működik.


  • Friss hírünk
    Videó
    Múltidéző

    Múltidéző 2024.04.19.

    Események ezen a napon a következő évekből: 2010, 2012, 2016

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: