Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Ma van a civilek napja

Babos Petra | 2021.02.01.

Minden év február elsején ünnepeljük azokat a szervezeteket, amelyek segítenek összekötni a társadalmat az önkormányzatokkal, az állammal. A civil szervezetek olyan társadalmi szervezetek, amelyek nonprofit módon, a kormányzattól függetlenül, önkéntes alapon a közjó javára működnek, intézményesült önszerveződések. A nap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a civilekre, bemutassa hiánypótló munkájukat. A civil szervezetek munkájában résztvevők önként, szabadidejüket feláldozva vállalnak társadalmi szerepeket, feladatokat. A civilek napjáról először 1998-ban emlékeztek meg.

Magyarországon jelenleg közel hatvanezer civil szervezet, alapítvány és egyesület működik, közöttük több mint ezer aktív környezetvédelmi zöld szervezet, és munkájukat több százezer önkéntes segíti. A civilek rugalmasak, alkalmazkodásra képesek, függetlenek, költséghatékonyak, érdekek és értékek mentén szerveződnek, képviselik azokat, felismerik választott területük problémáit és igyekeznek azt kezelni. A közös ügyek intézéséhez, a mindennapok élhetőségét meghatározó döntésekhez is számos problémamegoldást segítő, közösségépítő módszert ajánlanak. A civilek gyakorlatilag az élet minden területén jelen vannak, mint például a szociális ellátás, oktatás, környezetvédelem, női és kisebbségi jogok, szakmai érdekképviseletek, kultúra, szabadidő és sport. Működésüket és támogatásukat törvény szabályozza – olvasható az fna.hu internetes oldalon.

Városunkban ilyen szervezet például a Hagyományok Hegye Egyesület, a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület, a Pápai Fúvósok Közhasznú Egyesülete, a Pápa Városi Polgárőrség, a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi és Érdekképviseleti Egyesülete, valamint a Pápai Lovas Club.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: