Ma van a civilek napja

216
Fotó: archív

Minden év február elsején ünnepeljük azokat a szervezeteket, amelyek segítenek összekötni a társadalmat az önkormányzatokkal, az állammal. A civil szervezetek olyan társadalmi szervezetek, amelyek nonprofit módon, a kormányzattól függetlenül, önkéntes alapon a közjó javára működnek, intézményesült önszerveződések. A nap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a civilekre, bemutassa hiánypótló munkájukat. A civil szervezetek munkájában résztvevők önként, szabadidejüket feláldozva vállalnak társadalmi szerepeket, feladatokat. A civilek napjáról először 1998-ban emlékeztek meg.

Magyarországon jelenleg közel hatvanezer civil szervezet, alapítvány és egyesület működik, közöttük több mint ezer aktív környezetvédelmi zöld szervezet, és munkájukat több százezer önkéntes segíti. A civilek rugalmasak, alkalmazkodásra képesek, függetlenek, költséghatékonyak, érdekek és értékek mentén szerveződnek, képviselik azokat, felismerik választott területük problémáit és igyekeznek azt kezelni. A közös ügyek intézéséhez, a mindennapok élhetőségét meghatározó döntésekhez is számos problémamegoldást segítő, közösségépítő módszert ajánlanak. A civilek gyakorlatilag az élet minden területén jelen vannak, mint például a szociális ellátás, oktatás, környezetvédelem, női és kisebbségi jogok, szakmai érdekképviseletek, kultúra, szabadidő és sport. Működésüket és támogatásukat törvény szabályozza – olvasható az fna.hu internetes oldalon.

Városunkban ilyen szervezet például a Hagyományok Hegye Egyesület, a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület, a Pápai Fúvósok Közhasznú Egyesülete, a Pápa Városi Polgárőrség, a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi és Érdekképviseleti Egyesülete, valamint a Pápai Lovas Club.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!