Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

A vizes élőhelyek világnapja

Babos Petra | 2021.02.02.

Február másodika a vizes élőhelyek világnapja, annak emlékére, hogy 1971-ben ezen a napon írták alá az iráni Ramsarban, a Ramsari Egyezmény néven ismertté vált nemzetközi megállapodást a vizes élőhelyek, elsősorban az ott élő madárvilág védelméért. Az egyezmény alapján igen széles körű azon ökoszisztémák köre, amelyek vizes élőhelyeknek tekinthetők. Ebbe a fogalomkörbe tartozik többek között minden állandó vagy időszakos, sós vagy édesvízzel borított terület, például folyó, állóvíz, mocsár, láp, amelyek őshonos vagy veszélyeztetett fajoknak nyújtanak élőhelyet. Hazánk 1979-ben csatlakozott a Ramsari Egyezményhez. Jelenleg 23 terület van a ramsari területek magyarországi listáján. Ezek a területek nemcsak a hazai növény- és állatvilág szempontjából jelentősek, de a vonuló madarak számára is igen fontos pihenő- és táplálkozóhelyül szolgálnak.

A világnap kapcsán Somogyi Zoltán, a Tapolcafői Kertbarátkör elnöke elmondta, a vizes élőhelyek megóvása globális és helyi szinten is kiemelten fontos.

– A Tapolca patak és források vidékének változatos volt a növény- és állatvilága. A partokat sás és nád borította, a mészkőfelszínen lágyszárú növények fordultak elő. Érdekes faj volt a Templom-tó alján a hínármoha. A Tapolca  vizében és partján – kevéssel a forrás alatt – színes békaszőlő, bodros békaszőlő és tófonal volt. Nedves réteken előfordult a lépi nyúlfark és a kormos csáté. A belterületi fekvés és a kis kiterjedés miatt nem éltek itt jellegzetes vízi madarak, de nádi énekesek és erdei fajok előfordultak. A madarak közül kiemelném az apró vízicsibét, a vízi guvatot, a fehér gémet és a kismocsári szalonkát. A kristálytiszta vízben sok hal élt, köztük jellegzetes a fürge cselle, de gyakoriak voltak a puhatestűek, a rákok és a férgek is. A patak környékén megtalálható volt és ma is fellelhető a vízisikló, melynek táplálékát főként a békák alkotják – emelte ki Somogyi Zoltán, aki hozzáfűzte, a mai nap felhívja a figyelmet arra is, hogy óvjuk vizeinket, s az ott található növény- és állatvilágot.

Somogyi Zoltántól megtudtuk, a legközelebbi programjuk – a járványhelyzet függvényében – a víz világnapjához kapcsolódik, akkor tartják a játékos, tíz héten át tartó vetélkedő eredményhirdetését.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: