Pumpapálya épülhet a Külső-Várkertben

1156
Illusztráció

Nemcsak a futás szerelmeseinek, de a bringásoknak is a kedvenc helyévé válhat a Külső-Várkert, ha megépül a pumpapálya, melyre pályázatot nyújt be az önkormányzat.

Az ötlet múlt év nyarán merült fel, amikor Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a futókör avatóján felhívta a figyelmet erre a lehetőségre.

– Akkor már túl voltunk a pályázat benyújtásának határidején, most azonban újabb források nyíltak meg a fejlesztésre – idézte fel dr. Áldozó Tamás polgármester, amikor Rádi Róbert ügyvezető társaságában bemutatták a Külső-Várkertnek azt a részét, ahová a bringabirodalmat tervezik.

De mi is az a pumpapálya?

A pumpapálya egy kerékpáros ügyességi pálya. Ha a használója megfelelően “pumpál” akkor tekerés nélkül képes körbe-körbe haladni rajta. A pumpapálya hullámok és kanyarok egymásutánja. Egyre növekvő népszerűsége annak köszönhető, hogy egyaránt nyújt élményt amatőröknek és profiknak. A pumpapálya biztonságos, bármilyen kerékpárral, görkorcsolyával, gördeszkával, rollerrel és akár egészen kis kortól, futóbiciklivel is használható. Alkalmas sportbemutatók és versenyek lebonyolítására, rendszeres használatával a közlekedésben is magabiztosabbá válik a kerékpáros.  A pumpapálya igazi térhódítását a kétezres évek elején kezdte nyugaton, majd néhány éve hazánkban is megjelent. Az Aktív Magyarországért Program keretében meghirdetett lehetőségek közül ez a legnépszerűbb bringaparktípus, melyből több is épült már a múlt évi pályázati lehetőségnek köszönhetően.

Még idén megépülhet

A pályázatot február végéig kell benyújtani, pozitív elbírálás esetén pedig akár már az idén nyáron birtokba vehetik a bringások a pályát, hiszen kivitelezése viszonylag gyorsan megy – tudtuk meg Rádi Róberttől, a projekteket koordináló Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetőjétől. A pumpapálya tervező cégekkel már felvette a kapcsolatot az önkormányzat és kikérték a pápai bringások véleményét is arról, hogy milyen típusú pályát terveztessenek a futópálya és a Várkertfürdő hátsó kerítése közötti, körülbelül kézilabdapálya nagyságú területre. A pályázati konstrukció maximum 20 millió forintot biztosít a kivitelezésre, ez a bekerülési költség 50 százaléka lehet, a költségek másik felét a pályázónak kell vállalnia.

Újabb funkciót kaphat a Külső-Várkert

Ezzel az újabb lehetőséggel tovább bővülhet a Külső-Várkert rekreációs és sport funkciója, hangsúlyozta dr. Áldozó Tamás, hozzátéve, azt kérték a tervezőtől, hogy minél több korosztály számára alkalmas pályát tervezzenek. Felelevenítette, ez a terület a futópálya megépítése előtt a lakótelepről kibicikliző gyermekek kedvelt helye volt, ha az új létesítmény megépül, ismét nagyon sok fiatal talál itt kedvelt időtöltést magának. A már elkészült futópályával, a Zöld város II. projekt keretében megvalósuló fejlesztésekkel és a pumpapályával a város egyik legvonzóbb szabadidőparkjává válhat a Vajda Péter lakótelep mögötti terület, mely minden korosztály számára kikapcsolódást nyújt majd.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!