Ajándék repülőgép

1567
Fotó: Babos Petra, Petrovics Olivér

Petrovics Olivér hagyományőrző egy MiG-21 MF típusú 9603 oldalszámú repülőgépet adományoz az MH Pápa Bázisrepülőtérnek. Mint megtudtuk, a repülőgép 1974-ben érkezett Pápára a jogelőd alakulathoz, a korábbi, F-13 altípus leváltására. A gép 1979-ben Kecskemétre költözött, hiszen akkor érkeztek újabb típusok Pápára. 1994-ben visszakerült a MiG-21 MF típus Pápára, s 1996-ban repült utoljára. A típust 2000-ben kivonták a hadrendből, s a gép magántulajdonba került, később Petrovics Olivér vásárolta meg a 9603 oldalszámú vadászgépet.

– Édesapám 1975 és 2000 között szolgált Pápán, s gyermekként sokszor bemehettem vele a reptérre. Úgy gondolom, akit a kerozinszag egyszer megcsapott, azt sosem tudja elengedni. Fontos szempont volt nekem, hogy a repülőgépet ne üzleti célból nézzem. Sokkal lényegesebbnek érzem, hogy ez a gép oda kerüljön vissza, ahol 1974-ben megkezdte a szolgálatát. Minden egykor itt szolgált katona, illetve az elhunyt bajtársak emléke előtt is tisztelgünk ezzel. Az MH Pápa Bázisrepülőtér és a város kapcsolata nagyon jó, sok óvodás és iskolás csoport is kilátogat a reptérre, így ők nemcsak a jelenkor technikájával, hanem a múlt eszközeivel is közvetlen közelről megismerkedhetnek – tudtuk meg Petrovics Olivértől, aki hozzátette, a repülőgép hatástalanítása Szabadbattyánban történt, miután magánkézbe került.

– Mi Szabadbattyánból szállíttattuk vissza a gépet, ami gördülékenyen ment. Ezt követően talpra állítottuk egy külső helyszínen, ahonnan az engedélyezés után a reptérre kerülhet – fűzte hozzá a hagyományőrző, aki kiemelte, a bázisrepülőtér vezetése nagyon pozitívan fogadta a felajánlást.

A repülőgépet terveik szerint egy fedett helyszínen újítják fel a jelenleg is aktívan szolgáló katonákkal, akik szabadidejüket nem sajnálva ajánlották fel önzetlen segítségüket. A gépet lecsiszolják, lemaratják a festéket, illetve visszakapja az egykori jelzéseit, oldalszámait korhűen, amennyire csak lehet.

Az elmúlt években az MH Pápa Bázisrepülőtéren több repülőeszközt is felújítottak és így megőriztek a jövő számára. 2019-ben egy muzeális MiG-21-es vadászgép került az egyik pápai körforgalomba, mely a város látképének szerves része lett, valamint 2020-ban a típus leszerelésének 20. évfordulója alkalmából restaurálták a 9307 oldalszámú gépet. Ezek a repülőgépek emléket állítanak a Pápán szolgált technikai eszközöknek és személyzetnek egyaránt.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!