Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Falun vagy városban?

Babos Petra | 2021.02.06.

Mindkét életstílusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, azonban sokan úgy vélik, a nagyvárosokban lakók pörgősebb életet élnek, mint a vidékiek. Ennek ellenére egyre többen költöznek a városokból a csendesebb, tisztább levegőjű falvakba. De a fő szempontok között megtalálható a falusi CSOK is, mely meghatározott településeken vehető igénybe az otthonteremtéshez. A fiatal, kisgyermekes vagy babát tervező családok előszeretettel választják ezt a támogatást. E témának jártunk utána, s érdeklődtünk Pápára be- és a városból kiköltözők körében.

Mórász András feleségével több mint egy éve költözött Budapestről Pápára. A fiatalember elmondása szerint nagyon szeret városunkban élni.

– Családi házas övezetben, a XVI. kerületben nőttem fel. Amikor összeházasodtunk, elköltöztünk a XIII. kerületbe, ami egy forgalmas csomópont közelében van. Elhatároztuk, hogy családot alapítunk, s úgy döntöttünk, hogy nyugodtabb környéket keresünk. Több városban is néztünk lakásokat, de mivel feleségem pápai születésű, a város mellett döntöttünk – mondta Mórász András, aki kifejtette, nagyvárosban és kisvárosban is jó élni, hiszen mindegyiknek megvan a maga sajátossága és ezzel együtt az előnye is.

– Nekem nagyon tetszik Pápa kisvárosi hangulata, nyugodtságot sugároz. Nagy előnynek tartom, hogy az itt élő emberek tudnak helyben dolgozni, nem feltétlenül kell sokat utazniuk, ha munkába mennek, mint a pestieknek. Pápának van egy belső vonzása is, hiszen egy ideális kisváros. Úgy gondolom, a város fejlesztése elindult egy olyan irányba, ami fontos, s még élhetőbbé teszi Pápát. Gyönyörű Pápa főtere, valamint a Várkert, ami hamarosan megújul. Jó, hogy elkészült a futókör is – tudtuk meg a fiatalembertől, aki elmondta, a pápai lakásvásárlásnál igénybe vették a babaváró hitelt és a CSOK-ot is, amit jó támogatási formának tartanak. Mint mondta, most kihasználják a lakás adta előnyöket, de terveik szerint a későbbiekben nagyobb otthonba, esetleg családi házba költöznek. Jelenleg egy nyugodt, családi házas övezetben élnek, ahol jól érzik magukat.

Göncz Vivient Devecserből, férjét pedig Egerből a munka hozta Pápára már több éve.

– Úgy érezzük, hogy megtaláltuk itt a számításunkat a munkában és a magánéletben egyaránt. Annyira, hogy nemrégiben itt vásároltunk telket, melyen hamarosan megkezdjük az építkezést. Számunkra Pápa nagyon is élhető város, minden megvan, amire nekünk szükségünk van. Most, hogy sokat járunk a babával sétálni, látjuk a fejlesztéseket, ezért úgy gondoljuk, nem bánjuk meg, hogy végleg itt telepedünk le.

Mógor Adrienn elmondta, először Pápán néztek házakat, de az akkori kínálatban nem találtak ár-érték arányban megfelelőt.  Ekkor határozták el a férjével, hogy elköltöznek.

– Amikor várandós lettem kisfiunkkal, Gergővel, időszerűvé vált, hogy nagyobb otthonba költözzünk. A lakásbővítés nem jöhetett szóba, mert túl pici volt a telkünk. Mivel én mezőlaki vagyok, az édesanyám és a húgomék is ott élnek, úgy határoztunk, hogy oda költözünk ki. Fontos szempont volt nálunk, hogy kertes házba menjünk, mivel a férjemmel mindketten faluról származunk, szeretjük a természetet, s a kisfiunknak is jó, ha sokat tud a szabad levegőn játszani. A mezőlaki telket édesanyámtól kaptuk ajándékba, így ez is megkönnyítette a döntésünket, hogy családi házat építsünk. Nagyon jó feltételekkel vehető igénybe a Családi Otthonteremtési Kedvezmény,  ami 600.000 forintot jelentett nekünk, s emellett a mezőlaki önkormányzattól is kaptunk lakásépítéshez 500.000 forint vissza nem térítendő lakáscélú támogatást – tudtuk meg Mógor Adrienntől, aki hozzátette, ők nem bánták meg, hogy kiköltöztek. Pápa mindössze 10 percre van, így nem okoz gondot a bejárás sem. Mezőlak egy dinamikusan fejlődő, szép, jó infrastruktúrával rendelkező település. Nagy örömükre a környékükön sok fiatal házaspár él, úgyhogy ők egy fiatalos, kisgyermekes környezetbe költöztek.

Polhammer Petra tősgyökeres pápaiként nemrégiben költözött Vanyolára párjával.  Elmondása szerint nagyon szeret falun lakni, hiszen csendes, nyugodt hely, ahol friss a levegő. 

– Vannak állataink, hatalmas kertünk, úgyhogy mindig van mit ténykedni a szabadban. Nem okoz gondot a városba való bejárás, hiszen nincs messze Pápa – tudtuk meg a fiatal hölgytől, aki hozzátette, a későbbiekben tervezik, hogy házat vásárolnak, de ők mindenképpen maradnak falun.

Kapcsolódó cikk: Falusi CSOK, vagy a városban maradni?


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.04.26.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: