Év végére elkészülhet a Fenyveserdő Bölcsőde felújítása

379
Fotó: HuHa

Ha a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás optimálisan lezajlik, április végén elkezdődhet a vajdai bölcsőde felújítása, év végére pedig újra birtokba vehetik a kisgyermekek és gondozóik az intézményt – tudtuk meg Rádi Róberttől, a projektek koordinálásáért felelős Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetőjétől. A közbeszerzési kiírás jelenleg az előzetes ellenőrzésnél tart, ezt követően jelenhet meg a felhívás, melyre várják az ajánlattevőket.

Mint ismeretes, a Fenyveserdő Bölcsőde felújítására, energetikai korszerűsítésére és egy csoportszobával történő bővítésére a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program második körében 550 millió forint támogatást nyert el az önkormányzat. Ezzel a beruházással a város harmadik bölcsődéje is megújul, így minden intézmény korszerű, mai kornak megfelelő minőségű infrastruktúrát biztosít a gyermekek ellátására. Ezzel kapcsolatban dr. Áldozó Tamás polgármester felidézte, a Bóbita Bölcsődét 2010-ben újították meg, a Napsugár Bölcsődében pedig 2018-ban folyt a munka. A mostani beruházással 14 fővel növekszik a Vajda lakótelepi intézmény befogadóképessége, így összesen 250 kisgyermeket tudnak fogadni a három tagintézményből álló önkormányzati bölcsődében.

– Arra számítunk, hogy növekedni fog az igény a bölcsődei elhelyezés iránt, ezt a szolgáltatást pedig elsősorban az önkormányzatnak kell tudni biztosítani a családok számára – jelentette ki a polgármester.

A beruházás keretében az elnyert támogatási összegből 463 millió forint fordítható építésre, ebből 23 milliót a bölcsődével szerkezetileg egy épületben működő orvosi rendelő külső hőszigetelésére költhet a város, 18 millió forintot pedig eszközbeszerzésre.

– A bölcsőde felújítása külső hőszigetelést és tetőszigetelést, az összes (181 darab) nyílászáró cseréjét, új, szigetelt aljzat építését, padlófűtés kialakítást, a gépészeti rendszerek és a villamos hálózat felújítását tartalmazza. Kialakítunk egy közösségi teret és egy melegítőkonyhát. A beruházás legfontosabb eleme egy új csoportszoba létrehozása gyermekátadóval, fürdetővel – sorolta az elvégzendő munkákat az ügyvezető. Hozzátette, tervezik a napelemrendszer telepítését is, mely a gazdaságos üzemeltetés lehetőségét erősíti.

– A Vajda Péter lakótelepen található bölcsőde 4. számú bölcsődeként kezdte meg tevékenységét 1979-ben, jelenleg a Pápai Egyesített Bölcsődék Fenyveserdő Bölcsődéjeként működik, mely 84 kisgyermek ellátását biztosítja, és teljes kihasználtsággal működik – mondta el érdeklődésünkre Tóth Kata intézményvezető. A személyi feltételek biztosítása mellett nagyon fontosnak tartja, hogy a tárgyi feltételek, az infrastrukturális körülmények is megfeleljenek a mai elvárásoknak, ezért nagyon várja a korszerűsítést.

– A felújítás nagyon időszerű és kollégáimmal együtt nagyon várjuk az épület megújulását. A szülők és mi is örömmel fogadtuk a hírt. Már megkezdtük a gyermekek elhelyezésének szervezését az építkezés idejére, hogy megfelelő helyet tudjunk biztosítani a kicsiknek úgy, hogy az általuk ismert kisgyermeknevelőkkel együtt lehessenek – tájékoztatott.

Dr. Áldozó Tamás hozzátette, a bölcsődei szolgáltatás biztosítása az építkezés alatt nagy áldozatot kíván majd a szülőktől és az intézményektől egyaránt, de a korábbi bölcsődei felújítások már adnak egy jó gyakorlatot ehhez, így arra számít, hogy most is mindenki számára elfogadható megoldás születik.

A Fenyveserdő Bölcsőde felújításával korszerű intézményi környezet alakul ki, mely magába foglalja az esztétikai megújulást, a belső terek minőségi változását és az előrelépést a hatékony üzemeltetésben – véli a városvezető.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!