Épülnek a gyalogutak az Erzsébet ligetben

894
2020. decemberi felvétel

Látványos átváltozás tanúi lehetnek mindazok, akik ezekben a hónapokban az Erzsébet ligetben járnak. Új sétányok nyomvonala rajzolódik ki a parkban, már látható az egykori rózsakertet megidéző pihenőparkrész és a munkagépek nyomai jelzik, hol fut majd a kerékpárút. A liget megújítása a Zöld város I. projekt keretében zajlik, párhuzamosan a Várkert rekonstrukciójával.

A beruházás az Erzsébet liget 36 ezer négyzetméteres területét érinti, a munkák november elején kezdődtek meg. Ennek keretében a kivitelezők 1550 méter hosszan építenek zúzottkő burkolatú gyalogutakat, 625 méter hosszú aszfaltos kerékpárút fut majd végig a parkban, közel 8 ezer növényt telepítenek a területre, padok, ivókutak és hulladéktárolók teszik komfortossá az itt tartózkodást és 28 lámpaoszlop gondoskodik majd a közvilágításról.

– Az Erzsébet liget pihenőfunkciói évtizedekkel ezelőtt a mostaninál sokkal meghatározóbbak voltak, részben a játszótér, részben a park közepén lévő rózsakert és az Erzsébet királynő tiszteletére állított emlékmű miatt, részben a Perutz stadion és presszó miatt  – emlékezett vissza dr. Áldozó Tamás polgármester, hozzátéve, azt remélik, a várkerti átvezető megépítése, a pavilon felállítása, az újraálmodott rózsakert és az új sétányok újra kedvelt hellyé teszik ezt a területet.

– A cél az volt, hogy minél többet visszakapjon az Erzsébet liget a régi állapotából, de olyan funkcióknak alakítsunk ki itt helyet, melyeket meg tudunk tölteni élettel.

Vörös László, a kivitelező cég vezérigazgatója érdeklődésünkre elmondta, 1250 méter hosszan már kialakították a sétányok nyomvonalát és alépítményét, vagyis a szegélyezés és a murvaalap megépítése készült el, a felső zúzottkő burkolatot a munkálatok végén helyezik el a sétányokon. A folytatásban a gyalogutak csomópontjait is megépítik és amikor a park átjárhatóságát biztosították a murvás felületeken, akkor bontják el a meglévő aszfaltos járdákat.

A parkban favágás is folyik, noha a kivitelezés előtt a szakértői vélemények alapján már több fát eltávolítottak a ligetből. Akkor a szakemberek nem nagyon mertek hozzányúlni a faállományhoz és csak a legbetegebb fák és az invazív egyedek kivágását javasolták – magyarázta a városvezető, kiemelve, a munkák megkezdésekor egyértelművé vált, hogy további fák  eltávolítása is szükséges annak érdekében, hogy egy erősebb szél esetén leszakadó ágak ne okozzanak balesetet, vagy ne rongálják a megépítendő értékeket. Azt is megerősítette, a projekt egyik elsődleges célja itt is a növényzet intenzitásának növelése, így többek között 3500 cserjét, 4150 évelő növényt és 200 rózsát ültetnek ide.

A kivitelező cég vezérigazgatójától megtudtuk, a mostani munkákat a várkerti átvezetőnél egy rövid szakaszon a csapadékvíz-elvezető megépítésével folytatják és megkezdik a kerékpárutak építését. A 2,5 méter széles, 625 méter hosszú kerékpárút-hálózat a Várkertből vezet át a Szent István út alatt korábban megépített alagúton, és a Hunyadi utca, illetve a Liget köz felé biztosít közlekedési lehetőséget a bicikliseknek.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!