Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Ezerszer is igen!

Babos Petra | 2021.02.07.

Közel két évtizede Angliából indult el az a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. A házasság hetét – amelyhez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott, kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt – mára 4 kontinens 21 országában ünneplik. Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével. A Házasság Hete Szervezőbizottsága által koordinált központi programok fővédnöke 2013 óta Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége. Az idei évben a házasság hetének országos nyitóalkalmát ma tartották a pápai református templomban. Az istentiszteleten Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét, meghívott vendégek voltak Pálúr János orgonaművész és felesége, Pálúr Kornélia – a házasság hete idei nagykövetei.

A református újtemplomban tartott istentiszteleten Steinbach József igehirdetésében kiemelte, a házasság meggazdagodás, lemondás és boldog ragaszkodás az Úr Jézus Krisztusban. Ezerszer igent mondhatunk egymásra, válaszként az élő Isten egyszer s mindenkorra ránk kimondott igenjére, mert nem jó az embernek egyedül. Ezért mondja az Úr, hogy szerzek néki segítőtársat, hozzáillőt, a férfi pedig elhagyja anyját, apját és ragaszkodik feleségéhez, s lesznek ketten egy testté.

– Úgy látom, a házasság, mint műfaj, bonyolult. A mai rohanó világban, ahol nagyok a külső elvárások, számos probléma és veszély fenyegeti a házasságot. Oda kell figyelnünk, hogy elég idő és figyelem jusson a házasságra és a családra, mert ezek a legfontosabbak. Nekem meggyőződésem, hogy nagyon fontos a hitből fakadó szeretet. A házasságot krisztusi szeretetben tudjuk megélni. Rendszeresen biztosítsunk egymás számára időt, beszélgessünk. Ha ezekről lemondunk, az nagy baj. A házasság egy szövetségi életrend, ebben teljesedhet ki igazán az emberi élet, s ez egy csodálatos dolog. Én ezt tapasztalom, minden hétköznapi fáradtság, fesztültség, kísértés ellenére is.

Tóth János, a házasság hetének programjait koordináló Gyökössy Endre Lelkigondozói és Szupervízori Intézet szolgálatvezető lelkésze elmondta, a házasság hete mozgalom rendezvénysorozatot tizennegyedik alkalommal rendezik meg hazánkban. Célja, hogy egy hétig a házasság legyen fókuszban és mindenki közelebb kerüljön a saját házasságához. Akik pedig esküvőre készülnek, ők megerősítést nyerjenek, s akiknek válságba jutott a házassága, ők kapjanak egy impulzust, azért, hogy mégis jó párkapcsolatban élniük. A magyarországi házasság hetének évről évre különlegessége, hogy amíg más országokban nincs arca a programnak, itt minden évben keresnek a szervezők egy házaspárt, akik a mozgalom nagykövetei.

– Idén a járványhelyzet miatt a hét programjai az online térbe szorulnak, de nagy örömünkre, a nyitó istentiszteletet meg tudtuk tartani, s reményeink szerint a záróalkalmat is, amely Budapesten lesz. A hét többi programját internetes felületeken érhetik el az érdeklődők – tudtuk meg Tóth Jánostól.

Pálúr Kornélia az istentiszteleten elmondta, férjével úgy gondolták, csak olyan üzenettel érkezhetnek a nyitó istentiszteletre, aminek az igazságát bárki kipróbálhatja.

– Mindketten szüleink hitét látva töltöttük el gyermekéveinket, amit már önmagában kimondhatatlan ajándéknak tartunk. Szüleink hite felnőtt korunkra igazgyönggyé vált számunkra. Ahogyan sorra átéljünk azokat az élethelyzeteket, amelyekben szüleink is jártak, egyre jobb példa, ahogyan ők élték az életüket. János szülei már nincsenek közöttünk, szüleink hite mégis erőteljesen világít minden emlék mögül és csodálatos volt látnunk, hogy gyermekeink milyen rajongással vették körül a nagyszüleiket, vagyis a mi szüleinket. Mindannyiunk életében eljön az a pillanat, amikor eldöntjük, mit kezdünk a hitben előttünk járók jó példájával. A lelki felnőtt korunk éppen akkor kezdődik el, amikor megtanuljuk, hogy nem kell elakadnunk szüleink példájánál, hibájánál. Naponta szembe kell néznünk azzal az erővel, ami mindent megtámad, ami szent, ami Istentől származik. És a házasság pontosan ilyen. Isten szerezte, azzal a céllal, hogy kapjunk valamilyen előízt a mennyországból. Annak a helynek a törvényeit a szeretetnek és Isten dicsőségének a valósága határozza meg. Minden ember ismeri a boldogság iránti vágyat, mégis sokan adunk elsőbbséget a hétköznapok szürkeségének és a bennünket érő nyomásnak. Mi olyan üzenettel érkeztünk ma Pápára, amit mindenki megerősíthet, aki kipróbálta a Biblia legfőbb igazságát, vagyis „Keressétek először az ő országát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak néktek”. A hithez bátorság kell, amit a mi történtünk igazol. János és én első egyetemi évünket végeztük, amikor hallottunk a diák bibliai kör nyári táboráról. Mindketten engedtünk annak a belső vágynak, hogy keressük a hozzánk hasonló, keresztény egyetemisták közösségét. Isten ráadást adott mindkettőnknek, hiszen itt találkoztunk először egymással. Ajándékba kaptuk már azt is, hogy 19 és 20 évesen így gondolkoztunk, s egymást is ajándékba kaptuk – mondta Pálúr Kornélia.

Pálúr János hozzátette, Isten áldását semmivel sem lehet helyettesíteni.

– Sokszor még a hívőket is megkísérti az a gondolat, hogy Isten áldása anyagi javakban mérhető. Azt kívánom mindenkinek, hogy élje át, milyen hinni Istennek, s utána megtapasztalni, hogy a legbátortalanabb hitnek is minden képzeletünket felülmúló jutalma van. Házasságunk lényegét úgy fogalmaznám meg, hogy Isten ajándékai vagyunk egymás számára, s abban segítjük egymást, hogy el ne vesztegessük azokat a további ajándékokat, amelyet Isten ráadásként ad az életünkben – emelte ki Pálúr János, majd azt tanácsolta minden férjnek, hogy maradjon hűséges Istenhez és a házassági hűséget se a véletlenre bízza. Isten országban a hitet és a hűséget az életkoronával jutalmazzák.

Ahogyan a Házasság hete korábbi alkalmain, most is megáldották a házaspárokat az istentisztelet végén.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: