Rendőrségi tanácsok az internetes bűncselekmények megelőzésére

323
Fotó: archív

Számos európai országban, így Magyarországon is 2021. február 9. a biztonságos internet napja. Kérjük, fogadják meg az alábbi rendőrségi tanácsokat az internet használatával elkövetett bűncselekmények megelőzése, valamint a biztonságos böngészés érdekében!

Válasszon legalább 8 karakteres, kis- és nagybetűt, valamint számot, szimbólumot egyaránt tartalmazó jelszót vagy használjon jelmondatot! A jelszó legyen könnyen megjegyezhető, de mások számára nehezen megfejthető! Jelszavát ne árulja el még a legközelebbi ismerősének, barátjának sem! Ha ismeri más jelszavát, azzal soha ne éljen vissza, mert bűncselekmény elkövetőjévé válhat.

Ne adja meg személyes adatait, pontos lakcímét, telefonszámát a közösségi oldalakon!

Gondolja át, hogy milyen fotót, videót tölt fel magáról a világhálóra! Az internetre felkerült fotóinkat nemkívánatos oldalakon is viszontláthatjuk. Olyan fotót vagy videót, amelyen Önön kívül mások is szerepelnek, csak az ő beleegyezésük esetén töltsön fel az internetre!

Az internetes ismerkedésnél tartsa szem előtt, hogy a világhálón nem mindenki az, mint akinek kiadja magát. Legyen gyanús, ha a közelmúltban neten megismert partnere arra kéri, hogy nyisson bankszámlát, majd az arra érkező összeget utalja át egy másik számlára. Ha óvatlan, Ön is pénzmosás bűncselekmény elkövetőjévé válhat.

Legyen óvatos a bankok vagy szolgáltatók nevében küldött e-mailekkel! Gyakorta ezeket adathalászattal foglalkozó személyek küldik azzal a szándékkal, hogy megszerezzék a bankszámla- vagy bankkártya adatainkat. Gyanút keltő, ha az e-mail szövege magyartalanul íródott vagy helyesírási hibákat tartalmaz.

Ne tegye közzé a közösségi oldalakon, hogy mikor nem tartózkodik otthon. A vakáció alatt készült felvételek feltöltésével várja meg a hazaérkezést!

Legyen körültekintő az internetes vásárlások alkalmával! Legyen gyanús, ha egy termék túl olcsó. Nézzen utána az oldal értékelésének! A közösségi oldalakon érdemes rákeresni az adott webáruházra, ugyanis a lelkendező, pozitív kommentek túlsúlya és a kevés eladási tranzakció intő jel lehet. A fizetésnél válassza inkább az utánvételt az előre utalás helyett! A bankkártya adatokat lehetőség szerint ne mentse el az okos eszközein, mert előfordulhat, hogy később megválik azoktól, az új tulajdonos pedig visszaélhet az abban megtalált kártyaadatokkal.

A világhálón történő levelezések, hozzászólások alkalmával ügyeljen arra, hogy mást becsületsértő, rágalmazó kifejezésekkel ne illessen!

Legyen körültekintő az interneten hirdetett nyereményjátékok, könnyű pénzszerzési lehetőségek, állásajánlatok esetén!

Biztonságos internetezést kíván a Pápai Rendőrkapitányság!

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a szerkesztoseg(kukac)papaimediacentrum.hu címen. Megértésüket köszönjük!