Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Megújul a Szalmavári úti fasor

Pintér-Papp Eszter | 2021.02.09.

Többször beszámoltunk már arról, hogy az önkormányzat megbízásából az elmúlt évben több mint száz, közterületen illetve intézményi környezetben álló fa esetében úgynevezett fakopp vizsgálatot végeztek. Ezek közt a fák közt voltak a Szalmavári út vadgesztenyefái is, melyek közül többről is kiderült, hogy olyan rossz állapotban vannak, hogy kivágásuk indokolttá vált. A vizsgálat eredményei alapján az önkormányzat kilenc fára kért és kapott fakivágási engedélyt.

A kijelölt fákat az elmúlt héten már kivágták, az utca lakói azonban jelezték Bakos Lászlónak, a városrész önkormányzati képviselőjének, hogy szeretnék, ha valamennyi vadgesztenyefát eltávolítanák az utcából, mivel azok sok bosszúságot okoznak a környéken élőknek. A képviselő megkereste a problémával dr. Áldozó Tamás polgármestert, aki a Médiacentrum kérdésére a következőket mondta: – Egyet kell értenem a Szalmavári utca lakóival, hiszen, ha végignézünk az öreg fasoron, akkor az látszik, hogy ezek a fák már lényegesen több problémát okoznak, mint amennyi örömet jelentenek. Ha megnézzük a járdák, a kerítések állapotát, melyeket megrongáltak a gyökerek, és megnézzük a légvezetékek viszonyát a fákhoz, akkor azt látjuk, hogy itt már olyan egyedek vannak, melyek lényegesen túlnőttek azon a méreten, ami ebben az utcában optimális lenne.

A polgármester hangsúlyozta, ilyen esetekben, ha az önkormányzat kezdeményezésére történik fakivágás és utána telepítés, akkor az önkormányzatnak erre engedélyt kell kérnie, a kormányhivatal pedig az eljárás lefolytatására egy másik önkormányzatot jelöl ki, ott döntenek az engedélyezésről – így volt ez az első kilenc gesztenyefa kivágása esetében is. Az önkormányzat ennek megfelelően elkészíti a kérelmet a megmaradt fák kivágására és elindítja az eljárást.

Dr. Áldozó Tamás arról is szólt, hogy a kivágott fák helyére olyan fákat szeretnének telepíteni, melyek kifejlett állapotban sem érik el azt a méretet, ami miatt beavatkozásra lenne szükség, hogy ne kelljen folyamatosan csonkolni, kitenni annak a veszélynek, hogy utána berothadjon minden levágott ághely és ezért elpusztuljon a fa. Olyan fákat szeretnének telepíteni, amelyek néhány éven belül szép, egységes utcaképet adnak a Szalmavári úton.      





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: