Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Már a programokat tervezik a nyugdíjasok

Pintér-Papp Eszter | 2021.02.10.

A Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete rendkívül aktív egyesületi életéről közismert. Előadásokat, közösségi rendezvényeket szerveznek, emellett minden városi nagyrendezvényen képviseltetik magukat. A koronavírus-járvány azonban az egyesület működésére is rányomta bélyegét, hiszen tagjaik a legveszélyeztetettebb korosztályba tartoznak, akiknek lassan egy éve fokozott elővigyázatossággal kell élni mindennapjaikat. Baán Évát, az egyesület elnökét arról kérdeztük, hogyan dolgoztak az elmúlt hónapokban és milyen tervekkel néznek a 2021-es esztendő elé.

– Nagyon nehéz ez a helyzet mindannyiunk számára, hiszen nem tudunk találkozni egymással, valamennyi rendezvényünk elmaradt. Békeidőben mostanra már farsangoltunk volna, már készülnénk a költészet napjára, a nőnapi nagyrendezvényünkre és beszámoló közgyűlést is kellene tartani.

– Hogyan élik meg az egyesület tagjai ezt a helyzetet?

– Mindannyian nagyon nehezen éljük meg ezt a helyzetet, lassan egy éve élünk korlátozások közt. Az elmúlt februárban még megtartottuk a farsangot, márciusban pedig a nőnapi nagyrendezvényünket is. Mindkét programon nagyon jó volt a hangulat, örömmel töltöttük együtt az időt. Pár nappal később jött az első, járvánnyal kapcsolatos korlátozások híre. Akkor a médián keresztül felhívtam a tagok figyelmét arra, hogy vigyázzanak magukra, tartsák be az előírásokat, emellett azt is kértem, hogy akinek szüksége van segítségre az jelezze az egyesület vezetőségének és mi megszervezzük a segítségnyújtást. Ebben partnerünk volt a Fidelitas helyi csoportja, akik a bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban segítették a tagjainkat. Emellett nagyon fontos volt, hogy segítettük az időseket a kommunálisadó-mentességgel kapcsolatos ügyintézésben is. Közben persze az egyesület működésével kapcsolatos adminisztratív feladatokat is el kellett végeznünk.

– Nyáron kicsit fellélegezhettünk. Akkoriban volt lehetőségük találkozni a tagoknak?

– Az egyesület életében hagyomány, hogy felköszöntjük a kerek évfordulókat ünneplőket. Ez a karanténidőszakban elmaradt, de júliusban lehetőségünk volt arra, hogy ezt bepótoljuk, egy nagyon jó hangulatú rendezvényen ünnepelhettünk együtt. Ősszel aztán jöttek az újabb szigorítások és újabb rendezvények szervezésére már nem volt lehetőségünk. Az irodát november közepéig tartottuk nyitva, azóta telefonon és interneten tartjuk a kapcsolatot a tagokkal. Időközben lezárult az idősügyi referens képzésünk, annak a vizsgáját december 8-án a járványügyi korlátozások betartásával megtartottuk, és a hagyományokhoz hűen a Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportjának köszönhetően karácsony előtt a nehezebb körülmények közt élő tagjainknak élelmiszercsomagot is tudtunk juttatni. Bíztunk abban, hogy az idei év elején már lesznek enyhítések és mondjuk a farsangot már megrendezhetjük, de sajnos nem így lett.

– A napokban jött a hír, hogy megkezdődött a lakosság oltása. Ezt hogyan fogadták az egyesület tagjai?

– Az első időben többen kértek tanácsot, hogy oltassanak vagy ne. Mostanra azonban már azt tapasztaltuk, hogy az idősek nagyrésze várja, hogy megkaphassa az oltást.

– Egyre több hír érkezik arról, hogy hamarosan enyhülhetnek a korlátozások. Milyen tervekkel készülnek az év hátralévő részére?

– Mi nagyon bízunk abban, hogy nyárra visszatérhet az élet a rendes kerékvágásba. A nőnap biztosan elmarad, de ha lehetőség lesz rá, majálist már mindenképpen szeretnénk rendezni – a hagyományos májusfaállítással és malomtavi programmal. Emellett azt is tervezzük, hogy ahogy korábban is, minden városi rendezvényen részt veszünk. Az idei legnagyobb rendezvényünk, amit már szinte biztos, hogy megtarthatunk, az az idősek világnapja. Úgy tervezzük, hogy ismét a sportcsarnokba hívjuk  tagjainkat és reménykedünk abban, hogy 500-600-an elfogadják a meghívásunkat. De mindenképpen szeretnénk pótolni mindent, ami elmaradt. Kirándulásokat, előadásokat szervezünk, könyvbemutatót tartunk, tehát rengeteg tervünk van és bízunk abban, hogy lesz lehetőségünk azokat megvalósítani.    





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: