Falusi kisboltokat támogat a kormány

452

Mintegy ezer falusi kisbolt kaphat támogatást a Magyar Falu Programnak köszönhetően – jelentette be ma délután a Városházán tartott sajtótájékoztatóján Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Mint elmondta, ettől az évtől a falusi kisboltok működését, fejlesztését, valamint a korábban bezárt egységek újranyitását is támogatja a kormány a Magyar Falu Programban. Üzletenként akár 60-70 millió forint támogatást is nyújthatnak a programnak köszönhetően egyéni vállalkozóknak, gazdasági társaságoknak vagy szövetkezeteknek.

Az eddigi három alapprogram, a falusi CSOK, a falusi útalap és a helyi életminőség-javító pályázatok kiírásai heteken belül megjelennek, és csatlakozik hozzájuk a kisboltok megmentését célzó, elsősorban a kétezernél kevesebb lélekszámú településekre koncentráló alprogram. Ezzel a konstrukcióval a meglévő kisboltok működése és fejlesztése mellett a korábban bezárt üzletek újranyitását is szeretné elérni a kormány. Mint mondta, többletszolgáltatásokat kínáló, úgynevezett integrált piaci szolgáltató centrumokat szeretnének létrehozni, olyanokat, melyek a hosszú távú fenntarthatóságot biztosítva, például vény nélkül kapható gyógyszereket árusítanának, postai szolgáltatásokat nyújtanának, emellett “piaci közösségi” térként kávét, fagylaltot vagy péksüteményt kínálhatnának a vásárlóknak.

Ebben a konstrukcióban egy üzlettulajdonos vagy vállalkozás akár 60-70 millió forint támogatást is elnyerhet – tájékoztatott Gyopáros Alpár.

A Magyar Falu Program keretében 2019-ben és 2020-ban összesen 130 milliárd forintnyi támogatást ítéltek oda 12 ezer nyertes pályázónak. 2021-ben 250 milliárd forint lesz a pénzügyi keret – amelyből 45 milliárd fordítható a kisboltok támogatására – finanszírozását a kormány a magyar költségvetésből biztosítja.

– A kormány 45 milliárd forintos támogatásának a célja, hogy a kétezer fő alatti településeken megmentsük a még működő kisboltokat, és hogy ahol nem működnek ilyen üzletek, ott új, vagy már meglevő vállalkozások élelmiszer-jellegű boltot nyissanak – jelentette ki a kormánybiztos a sajtótájékoztatón, aki azt is hangsúlyozta, hogy az ezzel kapcsolatos kormányrendelet napokon belül megjelenik.

Támogatás igényelhető ingatlanvásárláshoz, infrastruktúra-fejlesztéshez, eszközbeszerzéshez, illetve a program negyedik pillére egy foglalkoztatáshoz igazodó működési támogatás. A forrás több tevékenységre is igényelhető, a nyertes pályázóknak ötéves fenntartási időszakot kell vállalniuk. Emellett a kormányrendelet meghatározza azon termékek körét, amelyeket minimálisan elérhetővé kell tenni az üzletekben.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!