Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Polgármesterek tanácskoztak a Magyar Falu Programról

Huszár Hajnal | 2021.02.12.

Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatóját követően a környék polgármestereivel egyeztetett a Városháza üléstermében a Magyar Falu Programról. A munkaértekezletet dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő kezdeményezte, hogy első kézből halljanak a településvezetők az idei pályázati lehetőségekről. A politikus úgy fogalmazott, a Magyar Falu Program sikerprogram, melyen az 5000 fő alatti kistelepülések juthatnak jelentős fejlesztési forrásokhoz. Kiemelte, az érintett kistelepülések 98 százaléka legalább egy pályázatot nyert az elmúlt két évben.

– Nagyon fontos a vidék felzárkóztatása, az infrastruktúra-fejlesztés, a közösség- és szolgáltatásfejlesztés, hogy szűküljön az a versenyhátrány, mely egy várossal szemben fennáll egy faluban – sok minden más előny mellett, ami pedig a falvakban van meg – közölte, hozzátéve, azon dolgozik, hogy a polgármesterek személyesen a kormánybiztostól hallják az eredményeket, az új támogatási célokat és véleményüket, javaslataikat neki mondhassák el.

Dr. Kovács Zoltán szerint a települések jól élnek a lehetőségekkel és minél több pályázati forrást szeretnének. A legjellemzőbbek az infrastrukturális beruházások: az út- és járdafelújítások, az óvodaudvarok, orvosi rendelők felújítása, de ugyanilyen jelentőséggel bírnak a közösségfejlesztést szolgáló támogatások és várhatóan az idén megnyíló boltnyitási pályázatok is nagyon keresettek lesznek – véli a képviselő.

– Azt látom, szeretik a polgármesterek, hogy egyszerű a támogatás igénylési nyomtatvány kitöltése, hamar visszajelzést kapnak a pályázatukról és az elszámolás sem bonyolult – tette hozzá.

A mai tanácskozáson a koronavírus-járvány miatt csak kevés településvezető vehetett részt, de a képviselő bízik abban, hogy a polgármesterek megosztják kollégáikkal az elhangzottakat.

Gyopáros Alpár kormánybiztos emlékeztetett, Pápán már harmadik alkalommal találkozik a környék polgármestereivel a program meghirdetése óta. Hangsúlyozta, első dolguk volt, hogy megkérdezzék a polgármestereket, civil szervezeteket, egyházközségeket, így az ő igényeik, javaslataik alapján állt össze a program.

– Azt szoktuk mondani, a Magyar Falu Programot maguk a falvak írták – jelentette ki, felidézve, mind a Pápa környéki településvezetőktől közvetlenül, mind dr. Kovács Zoltán által nagyon jó javaslatokat kaptak az elmúlt időszakban. Mindez látszik az eredményeken is, hiszen 2019 óta 7 milliárd forint értékű forrás jutott 700 pályázóhoz a térségben. Kiemelte a falusi CSOK sikerét, melynek keretében 198 Veszprém megyei településen vették igénybe a támogatást, országszerte pedig 17 ezer család közel 100 milliárd forint értékű forráshoz jutott.

– Idén is folytatódik a mellékúthálózat fejlesztése, a falusi CSOK és folytatódnak a pályázati kiírások. Idén 70 milliárd forintot tudunk a falvaknak kínálni. Ebben az évben új elemmel bővül a program: a 2000 fő alatti településeken működő üzletek számára ajánlunk fejlesztési, működési támogatást, és arra ösztönözzük azokat a kistelepüléseket, ahol nem működik bolt, hogy egy vállalkozás vagy akár az önkormányzat gondolkodjon el a bolt újranyitásáról, hiszen 60-70 millió forint támogatást is tudunk erre biztosítani – sorolta az idei lehetőségeket.

Az egyeztetésen dr. Kovács Zoltán köszöntötte a megjelenteket, majd a kormánybiztosi tájékoztatót követően a polgármesterek mondták el véleményüket, javaslataikat az idei programokról.


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.04.23.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: