Energetikai, esztétikai és funkcionális megújulás a színházépületben

555

Az elmúlt fél évben egy európai uniós pályázatnak köszönhetően megújult a JMSZK színházépülete, és bár a változást egyelőre csak kívülről láthatják az érdeklődők – hiszen a koronavírus-járvány miatt a létesítmény nem fogadhat látogatókat és nem tarthat rendezvényeket -, a városvezetés bízik abban, hogy mielőbb a belső átalakulást is bemutathatja a nagyközönségnek.

A beruházás az úgynevezett HACS projekt keretében zajlott. A HACS, a Helyi Akciócsoport rövid neve, a csoportnak több társadalmi szervezet, intézmény és az önkormányzat is tagja. Az ő feladtuk volt, hogy döntsenek a pályázaton elnyert 400 millió forintos forrás felhasználásáról, rendezvények, infrastrukturális fejlesztések támogatásáról. A projekt keretében ebből a pénzből 126 millió forintot fordíthattak az úgynevezett kulcsprojektre, vagyis a színházépület korszerűsítésére. A felmérések és az elvégzendő munkák számba vételekor azonban kiderült, a rendelkezésre álló forrás kevés lesz a megvalósításhoz, így az önkormányzat arról döntött, hogy többlet műszaki tartalmat vállal és ezzel együtt annak a költségeit is biztosítja. Így összesen 219 millió forintot fordítottak a színházépület felújítására és mivel a többletmunkákról az önkormányzat döntött, így a többletköltségekre nem nyújthat be ráemelési igényt – összegezte a projektet dr. Áldozó Tamás polgármester.

A kivitelezési munkák múlt év június végén kezdődtek és év végére készültek el, energetikai, esztétikai és funkcionális korszerűsítéseket tartalmaztak.

– Az épület külső homlokzatait szigeteltük, hő- és vízszigetelő réteget kapott a lapostető, kicseréltünk minden külső nyílászárót, beleértve a földszinti nagy üvegportálokat is, újjáépítettük a bejárat előtti teraszt és lépcsőket – sorolta az elvégzett munkákat Rádi Róbert, a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetője. A beruházás részeként a szabványoknak megfelelően átépítették a mozgássérült feljárót és a mozgáskorlátozottak számára kialakított vizesblokkot, valamint teljesen felújították a színészöltözőket. Nagy változáson ment át a fogadótér is, itt a bejárat új, modern szélfogót kapott, az aula korábbi elválasztó falait kivették és a teret egybenyitották, ezzel tágasabb hely áll a látogatók rendelkezésre. Az aula padlóburkolatát is megújították, 75 x 75 centiméteres bézs színű spanyol greslapokkal burkolták, új, nagyobb hatásfokkal működő radiátorokat szereltek fel a helyiség befűtéséhez és egy új fogadópultot is beépítettek.

– A színházépület tulajdonképpen az 1985-ös megnyitása óta nem változott és bár sok jó tulajdonsága van – mint például a nézőtér tágassága, a színpad mélysége, a zenekari árok megléte -, megérett az idő arra, hogy megújítsuk – fogalmazott a polgármester a beruházásról.  Dr. Kovács Zoltán hozzátette, a tervezők és az építők kihoztak mindent, amit lehet ebből az épületből, hiszen egy meglévő teret, egy meghatározott szerkezetű épületet kellett korszerűsíteni. A politikusok kiemelték, az aula megújítása komfortosabbá, szebbé tette az épületet, a színészöltözők felújítása elengedhetetlen volt, az energetikai korszerűsítés pedig költségtakarékosabb üzemeltetést tesz lehetővé a közművelődési épületben, ami nagyon fontos a működtetés szempontjából. Ugyanakkor a homlokzatszigetelés nemcsak gazdasági előnyökkel jár, hiszen ezzel a korábbi kopottas épületkülső is megújult és dekoratívabbá vált.      

Videó: Gulyás Attila

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!