A könyv érték – A Gyermekjóléti Alapítvány könyvkiadási programja

510
Fotó: Babos Petra

A Gyermekjóléti Alapítvány a Kék-Fehér Könyvkiadó gondozásában 2020-ban öt könyvet jelentetett meg. Ezeket ma délután mutatta be a sajtónak Rátz Ottó Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt-díjas mesterpedagógus, szaktanácsadó, szakértő, a Gyermekjóléti Alapítvány elnöke. Mint mondta, az alapítvány könyvkiadással is foglalkozik, évente 4-7 könyvet jelentet meg.

– Pár évvel ezelőtt, Olvass, te is! címmel mozgalmat hirdettem. Tapasztalatom szerint manapság az olvasás népszerűsége visszaszorult, de szeretnénk az olvasástól és a könyvektől való elfordulás folyamatát megállítani. A mozgalom és az Országos Mécs László Irodalmi Társaság programjainak köszönhetően eddig összesen 3-4 millió forint értékben adományoztunk könyveket különböző iskoláknak, szervezeteknek, így Erdélybe, magyarlakta területekre is. Fontosnak tartom, hogy az elcsatolt országrészek magyarságának is adjunk könyveket, hiszen kevesebb jó minőségű kiadvány jut el azokra a területekre. Szeretnénk, ha a gyerekek már kis koruktól fogva kedvelnék a könyveket. A misszió az idei évben is folytatódik – emelte ki Rátz Ottó. Az alapítvány elnöke a sajtótájékoztatón öt megjelent könyvet mutatott be. A kiadványok között található olyan, amit a szerző saját maga finanszírozott, de vannak, amelyeket pályázatok útján jelentettek meg.

– Az idei termésünk: F. Pusztai Karolina: Örökül hagyom, Dobai Dávidné: Ahol a víz partot mos, Csukárdi Sándor: Az eltévedt hópehelykisasszony és más mesék című könyve és a Savale-Együtt című kötet. Ezenkívül megjelent egy e-book kiadvány is, Szerelem, szeretet e-antológia címmel. Ez az Országos Széchenyi Könyvtár elektronikus osztályánál érhető el – tudtuk meg Rátz Ottótól. Az Országos Mécs László Irodalmi Társaság, a Gyermekjóléti Alapítvány, a Gróf Apponyi Albert Kör a trianoni békediktátum aláírásának centenáriumán meghirdette a Magyar vagyok, magyarnak születtem című irodalmi pályázatot. A beérkezett művekből egy antológiát jelentettek meg, ugyanezen címmel.

A sajtótájékoztató végén Rátz Ottó két online konferenciára hívta fel a figyelmet.

– Február 19-én, pénteken 15 órakor online konferenciát tartunk, amely az Országos Mécs László Irodalmi Társaság Facebook-oldalán követhető. A konferencián négy előadó tart előadást A kereszténydemokrácia nemzetformáló ereje Trianon előtt és után címmel. Február 26-án, 16 órától szintén online konferenciát szervezünk. Erre előzetes jelentkezés szükséges – zárta gondolatait Rátz Ottó.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!