Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Hajléktalanellátás vörös kód idején

Pintér-Papp Eszter | 2021.02.17.

Az idei évben eddig már két alkalommal – január közepén két napra és az elmúlt hét végétől öt napra – lépett életbe a hajléktalan emberek életét az extrém hideg időjárásban védő vörös kód jelzés. Ez azt jelenti, hogy ezen idő alatt különleges szabályok vonatkoznak a szociális intézményekre a hajléktalan személyek ellátásának vonatkozásában. A pápai tapasztalatokról Szalainé Tihanyi Andreát, Pápa Város Önkormányzatának Egyesített Szociális Intézménye intézményvezetőjét kérdeztük.

– A vörös kód idejére kiadott eljárásrend hosszú évek óta érvényben van és minden szociális intézménynek az ebben foglaltaknak megfelelően kell eljárnia az alatt az idő alatt, amíg a riasztás tart. Legutóbb pénteken tíz órakor kezdődött és a mai napig volt érvényben a vörös kód. A protokoll szerint kizárólag a diszpécserszolgálaton keresztül hozzánk irányított hajléktalanokat tudunk fogadni a fagyhalál megelőzése érdekében, az életük védelmében. Elsősorban hajléktalanokat ellátó intézményekben kell elhelyezni a rászorulókat, ahol ilyen szolgáltatás nincs, azokon a településeken más bentlakásos szociális intézményekben kell gondoskodni az elhelyezésükről – ismertette a részleteket az intézményvezető.

Miután városunkban működik hajléktalanok számára átmeneti szálló, így a vörös kód idején a diszpécserszolgálat által jelzett eseteket ez az intézményegység fogadja.

Szalainé Tihanyi Andrea hangsúlyozta, rendszeresen egyeztetnek a rendőrséggel és jelenleg olyan utcán élő hajléktalan személyről, aki az éjszakákat is az utcán kénytelen tölteni, nincs tudomásuk. A hajléktalanszálló férőhelyeinek száma 28 fő, de vörös kód idején ettől eltérhetnek. Plusz férőhelyeket a közösségi szobában tudnak erre a rövid időre biztosítani, emellett tisztálkodhatnak és forró teát és vajas kenyeret is kapnak a krízisidőszakban náluk menedéket találók. Krízisellátás esetén nem kell kitölteni a kérelem dokumentációt és térítési díjat sem kell fizetniük a diszpécserszolgálat közvetítésével érkezőknek.

Az elmúlt öt napban két vidéki lakcímmel rendelkező hajléktalan személyt irányított a pápai intézménybe a diszpécserszolgálat. Ők négy éjszakát töltöttek a szállón és ma délelőtt távoztak. Az intézmény munkatársai ezt követően gondoskodtak a közösségi szoba teljes körű fertőtlenítéséről.      


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.03.28.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: