Jégről mentettek a pápai tűzoltók

2750
Fotó: Babos Petra

Jégről mentési gyakorlatot hajtottak végre a pápai hivatásos tűzoltók ma délelőtt a Nagyteveli víztározón. Jégről mentésnek kell tekinteni minden olyan eseményt, ahol személy, vagy állat jégbe szakad, és önerejéből nem képes kijutni biztonságos területre. A Pápai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság éves gyakorlat- és kiképzési tervének megfelelően szituációs gyakorlatot hajtott végre mind a három szolgálati csoporttal. Az állomány nagy hangsúlyt fektetett az életmentés szabályait betartva a biztonságra, ennek érdekében többféle technikát is alkalmaztak a bajbajutott személy mentésére.

A mai napon műszaki mentés és speciális jégről mentési gyakorlaton vettek részt a lánglovagok, ahol nemcsak a pápaiak, hanem a Veszprém megyei Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat is részt vett speciális mentőeszközökkel, egy mocsárjáró gépjárművel és egy felfújható platformmal. A mentés során fontos az összehangolt csapatmunka, a szervezettség, továbbá az is nagyon lényeges, hogy a bajba jutott mentése közben a mentést végzők szakszerűen járjanak el, hiszen ők is beszakadhatnak és segítségre szorulhatnak.

– Ezek az eszközök nagymértékben megkönnyítik a tűzoltók jégen történő mozgását, illetve a sérültek mentését – tájékoztatta a Médiacentrumot Horváth Sándor, a Pápai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka, aki hozzátette, a működési területükön az elmúlt évek során szerencsére nem kellett ilyen jellegű mentést végezni, de fel kell készülniük arra, hogy amit elméletben már elsajátítottak, azt a gyakorlatban is kamatoztassák.

Lényeges, hogy a jég felszíne felett lévő személy hason csúszva közelítse meg a bajbajutottat. Hívjunk azonnal segítséget és a mentést végzőt kötelekkel biztosítsuk. Ha a beszakadt jég alá került a személy, a mentési kísérletet már csak felkészült szakemberek tudják elvégezni, ezért a 112-es segélyhívó számon értesítsük a tűzoltókat és a mentőket. Az odanyújtott segédeszközökkel húzzuk ki a szerencsétlenül jártat a jégre, majd a beszakadás helyétől a partra.

A pápai tűzoltók a mai nap folyamán többféle szituációt is kipróbáltak. A rendelkezésre álló szakfelszerelések közül először a létrát szerelték össze, majd a mentőkötél segítségével közelítették meg a jégbe szakadt személyt. Kipróbálták a felfújható platformot is, ügyelve arra, hogy milyen speciális mozdulatok kellenek ahhoz, hogy biztonságosan kihozzák a bajbajutottat. Fontos, hogy a feladatok végrehajtása a mentést irányító vezényszavaira történjen, a beavatkozás során törekedni kell a bajbajutottal való folyamatos kommunikációra – tudtuk meg Horváth Sándortól, aki hozzáfűzte, a gyakorlat ideje alatt a szerek késleltetve riaszthatóak.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!