Piaci körkép

736

Péntek délelőtt kilátogattunk a pápai piacra, ahol nézelődőket és árusokat kérdeztük vásárlási szokásaikról és a forgalomról. A délelőtti órákban tapasztalt tömeg, az áruk és a sürgés-forgás mind azt mutatja, közeleg a tavasz. A választék ma is bőséges volt: húsok, gyümölcsök, zöldségek, méz, lekvár, tejtermék, ruházat, édesség is több helyen beszerezhető volt, de még barkát is kínáltak.  

Pillerné Fódi Ilona ugyan nem heti rendszereséggel, de gyakran kilátogat a pápai piacra.

– Vannak termékek, amit mindig itt szerzek be, ilyen a kávé, a sütőtök, a tejet és a húst pedig közeli boltban vásárolom.  Tavasszal a virágpalántákat is itt veszem meg. Nagyon örülök, hogy megújult a piaccsarnok, így sokkal szebb helyszínen tudom beszerezni a termékeket – fűzte hozzá Pillerné Fódi Ilona.

Varga Erzsébet minden kedden és pénteken kilátogat a piacra. Nagyon elégedett az áruválasztékkal minden alkalommal.

– Mindig veszek tejet, saját magam készítek sajtot belőle. Őstermelőktől szerzem be a  zöldséget és gyümölcsöt. Fontosnak tartom, hogy tőlük vásároljak, hiszen úgy érzem, ez a piac lényege is egyben. Télire rendszeresen teszek el lecsót, savanyított káposztát és uborkát, azokat is itt vásárolom. Régebben nekem is volt kertem, úgy gondolom, akinek van kertje, ő gyermekeként kezeli azt, s abban benne van maga az ember, nem csak a föld és a termés – fűzte hozzá a hölgy, aki kiemelte, szereti a pápai piacot.

– Kedden és pénteken járok a piacra, s rendszeresen ugyanannál a zöldségesnél vásárolok. Az ő áruikkal elégedett vagyok, mindig van náluk akció is. A mai napon gála almát vettem, télen azt gyakran fogyasztom. Gombát szintén a piacon veszek – mondta Fazekas László.

Szántó Gyuláné is rendszeres vásárló a piacon.

– Néha kevésnek tartom a zöldségárust, viszont kicsit sokallom az édességet. Jó lenne, ha nagyobb választék lenne a gyümölcsből is. Palántát nem szoktam venni, mert nincs kertem. Ma nem vettem semmit, kedden már lejöttem bevásárolni. Most a gyönyörű, napos idő miatt sétáltam csak el a piacra. Remélem, tavasztól többen kijönnek árulni – mondta Szántó Gyuláné.

Petrovics Pál zöldség- és gyümölcskereskedő hosszú évek óta a pápai piac árusa, kedden és pénteken is itt van.

– Nagyon szép és jó lett a piaccsarnok épülete a felújítást követően. Sajnos kevés a vásárló, de reméljük, tavasztól már többen kilátogatnak majd a piacra. A mai napra sok gyümölccsel érkeztünk Pápára, főként almával, körtével, mandarinnal, burgonyával. Ma akciós volt az alma nálunk, azt hamar el is vitték a vásárlók. Nagy örömünkre, sok a rendszeresen visszatérő vevőnk – tudtuk meg a kereskedőtől.

Vikmon Lászlóné fürjtojásokat, száraztésztákat, almalevet hozott ma a piacra. Mint mondta, idén második alkalommal jött ki árulni, hiszen eddig nagyon hideg volt.

– Mi rendszeresen vásárolunk is a pápai piacon. Tavasszal káposztaféléket veszek, mert azt otthon nem termelek. Nem vagyok elégedetlen a piac forgalmával, lehetne több vásárló is, de bízom abban, hogy jön a tavasz és többen kilátogatnak majd – fűzte hozzá az árus.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!