Köszönet az ápolóknak

961
Fotó: Pintér Ádám

Az Országgyűlés a Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére Kossuth Zsuzsanna, Magyarország első főápolója születésének évfordulóját, február 19-ét A magyar ápolók napjává nyilvánította. Ma, amikor egy világjárvány határozza meg mindennapjainkat, kiemelt figyelem irányul az egészségügyben dolgozókra, így az ápolókra is, akiknek most különösen nagy terheléssel kell szembenézniük mindennapos munkájuk során.

Dr. Havrilla Gyula, a Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő főigazgatója a jeles nap alkalmából a következőket mondta a Médiacentrumnak:

– Az ápolók munkája nagyon fontos, de gyakorlatilag egy kórházon belül a legkisebb embertől a legnagyobbig, mindenki egyformán nélkülözhetetlen. Az ápolók jelentős munkát végeznek és a legtöbb időt ők töltik a betegekkel. Ha egy beteget nem megfelelően ápolnak, akkor felfekvése lesz, az ápolónak oda kell figyelnie, hogy a beteg bevette-e a gyógyszert, evett-e. Az ápolók etetik, itatják azokat a betegeket, akik ezt önállóan nem tudják megtenni és még rengeteg fontos tennivalójuk van. Az ápolók tehát lényeges feladatokat látnak el, minden tiszteletem az övék, ők nagyon fontosak nekünk.

Ápolók az egészségügyi alapellátásban is dolgoznak, az ő munkájukat Ujváry Hajnalka, Pápa Város Önkormányzatának Egészségügyi Alapellátási Intézetének intézményvezetője méltatta:

– Az egészségügyi dolgozók tevékenysége mindig is segítő, gyógyító tevékenység volt. Erre világszerte mindig  nagy szükség volt. Most, a világjárvány idején az egészségügyi dolgozók munkája felértékelődött. Az ápolók az egészségügyi ellátórendszerben mindig is fontos szerepet játszottak, ők az orvosok jobbkezei. Ez az alapellátásban is így van. Egy körzeti nővér szinte mindent tud a betegekről – fejből. Tudja a betegségeiket, azt, hogy milyen gyógyszereket szednek, hol laknak és sok esetben még a családi eseményeket is pontosan követik. Mára a hagyományos ápolói tevékenységek is megváltoztak, régebben sokkal gyakorlatiasabb feladataik voltak, mára azonban jelentősen megnőtt az adminisztrációs teher. A jelenlegi járványhelyzet is mutatja, hogy milyen jelentős munkát végeznek, olyannyira, hogy sok esetben a rendelési idő nem is elegendő a feladatok ellátására. Ma, A magyar ápolók napján kitartást kívánok az ápolókollégáknak, kérem őket, hogy a továbbiakban is tartsanak ki, őrizzék meg a lelkesedésüket, hisz nélkülözhetetlen munkát végeznek.   

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!