Virtuális túra az új sportcentrumban: a futófolyosó

521
Fotó: HuHa

Sorozatunk első részében a tekecsarnokot mutattuk be, most pedig nézzünk körül a futófolyosón, hiszen a teke mellett az atlétika a másik sportág, mely főszerepet kap a Téglagyári úti új sportlétesítményben.

A futófolyosó és a többi atlétikai sportágat kiszolgáló helyiség az épület földszintjének keleti részén, a tekecsarnokkal szemközti oldalon kapott helyet. A monolit vasbeton pilléreken nyugvó alulbordás lemezfödémmel határolt helyiséget szendvicspanel oldalfal határolja, a tetőn pedig 25 centiméter vastag hőszigetelésen fekvő lágyszigetelés véd az időjárás viszontagságaitól.

A 78 méter hosszú, 978 négyzetméter alapterületű, öntött gumiburkolat padlóval készült épületrészben alakították ki a 60 méteres futásra alkalmas, hatpályás szabványos futófolyosót, végén pedig a szabványméretű távolugrógödröt. Az ütésálló gipszkartonnal szerelt oldalfalon 35 bordásfalat is elhelyeztek, a helyiség kiszélesedő végén a magasugrásra alkalmas tér, illetve dobószámok gyakorlását lehetővé tevő megnövelt belmagasságú, szervesen kapcsolódó épületrész található. Így a csarnok az atlétika számos sportágához kínál edzési lehetőséget, s ezzel a téli időszakban is biztosítja megfelelő felkészülést a sportolók számára, sőt néhány szakágban versenyzésre is használhatók a fedett terek.

Videó: Gulyás Attila

Az épületszárnyban egy rekortán borítású 90 négyzetméteres erőemelő terem is helyet kapott, valamint csapatöltözők, edzői öltözők, vizesblokkok, raktárak és orvosi szoba tartozik az atlétikai térhez.

Rádi Róbert, a Pápai Atlétikai Club elnöke úgy véli, a sportcentrum a külső sportpályával és fedett atlétikai térrel minden képzeletet felülmúl és rendkívüli lehetőséget kínál az egyesület számára.

– A dobók számára például óriási előny, hogy itt olyan berendezések, sporteszközök állnak majd rendelkezésre, amik a téli felkészülést segítik, de a futóknak is megteremti az edzés lehetőségét olyankor, amikor kinti foglalkozásokat nem tudunk tartani. Jelenleg 40 sportolója van az egyesületünknek, én abban bízok, hogy ez a sportcentrum, ez a korszerű és igényes környezet hozzájárul sportolóink létszámának növeléséhez és nemcsak futó és dobóatlétáink lesznek, hanem rúdugróink, magasugróink, távolugróink, gátfutóink is, hiszen a létesítmény biztosítja a feltételeket ezekhez a szakágakhoz is.

A futók, távolugrók, magasugrók, gerelyhajítók, diszkoszvetők, kalapácsdobók és erőemelők birodalma azonban ennél több lehetőséget is rejt magában, hiszen a helyiségek kialakítása alkalmassá teszi ezt a teret arra, hogy más sportágak szerelemesei is megtalálják itt a helyüket, sőt az iskolai testnevelésóráknak is kiváló helyszíne lehet.

– Az atlétika alapsportág, így a futófolyosó minden sportág megalapozó mozgásformájához lehetőséget teremt. Ez a tér az atlétákon túl otthona kell, hogy legyen minden pápai iskolásnak, sőt akár óvodásnak is, vagyis sok száz kisgyermek és nagyobb diák számára épült – hangsúlyozta dr. Áldozó Tamás polgármester. Mint mondta, a közelmúltban a tankerület igazgatójának már levélben felajánlotta a terem használatát térítésmentesen, jelezve, hogy délelőttönként várják ide az iskolai osztályokat testnevelésórákra. Ezen túl a szervezőkön, sportvezetőkön, edzőkön múlik, hogy milyen csoportok tarthatják itt foglalkozásaikat, hiszen akár táncsportedzések, vagy aerobikórák is tarthatók itt. A polgármester arra is számít, hogy a diáksport keretében rendszeresen versenyeknek is helyet ad majd a sportcentrum atlétikai szárnya.

– Egy olyan korszerű létesítménnyel lett gazdagabb a város, mely bármely európai városban megállná a helyét – tette hozzá.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!