Állatvédelem – Most elmondhatjuk véleményünket

549
Fotó: Pintér Ádám

Nem telik el úgy nap, hogy a közösségi médiában ne találkoznánk legalább egy kóborló, utcán talált és legtöbbször chip nélküli kutya gazdiját kereső poszttal. Egyre gyakrabban hallhatunk felszámolt szaporítótelepekről, melyeknek testileg kizsákmányolt, lelkileg sérült áldozatai állatvédő szervezetekhez kerülnek, növelve a telepek amúgy sem kis zsúfoltságát.  A Kormány célja, hogy egyetértési pontokat hozzon létre a magyarok mindennapjait meghatározó kérdésekben. Ezek közé tartozik az állatvédelem is. Ezért online párbeszédet indítottak annak érdekében, hogy mindenki elmondhassa, mit gondol az állatvédelem legfontosabb kérdéseiről: többek között az állatvédő szervezetek támogatásáról, a kóbor kutyák befogadásáról, a pirotechnikai szabályokról vagy az állatkínzással kapcsolatos büntetésekről.

A Médiacentrum egy szakember és egy lelkes állatvédő véleményét kérdezte a konzultációról és az állatvédelem jelenlegi helyzetéről.

Lázár Attila állatorvos napi kapcsolatban áll a helyi állatvédő szervezetekkel. Ahogy fogalmazott, nagyon fontos kérdéseket érint a Kormány kérdőíve és ő maga is egyetért a kezdeményezéssel. A környezetében tapasztaltak alapján úgy gondolja, nagyon aktuálisak ezek a kérdések. Lázár Attila véleménye szerint nagyon fontos, hogy támogassuk az állatvédelmi szervezeteket és a gyepmesteri feladatok ellátását. Emellett kiemelten fontosnak tartja az ivartalanítást és az állatkínzás megfelelő szankcionálását is. S hogy mi a helyzet itt, Pápán? A népszerű állatorvos erre a következőképpen válaszolt: – Itt, Pápán igazán az emberi jó szándékon múlik minden. Azokról az állatvédőkről, akiket Pápán ismerek, tudom, hogy reggeltől estig inukszakadtáig dolgoznak úgy, hogy az adó egy százalékán és lakossági adományokon kívül más támogatásuk nincs. Ehhez képest saját szabadidejükben rengeteget dolgoznak. Tudom, hogy a munkájukért semmiféle fizetséget nem kapnak, sőt, sokszor saját pénzükből fizetik például a benzinköltséget. Sajnos többször mesélik, hogy a lakosság részéről komoly követelésekkel, számonkéréssel találkoznak.

Lázár Attila úgy gondolja, nagyon fontos, hogy minél többen kitöltsék a kérdőívet, hiszen most van lehetőség arra, hogy hangot adjunk véleményünknek.

Szerencsére a magánszemélyek közt is sokan vannak, akik támogatják az állatvédelem ügyét. Közéjük tartozik Molnárné Varga Annamária is, aki maga is lelkes állatvédő, több örökbefogadott kutyusuk és cicájuk is van és rendszeresen támogatja az ajkai Vahúr Állatmenhelyet, akiktől pár hónapja a család legújabb kedvence, Sára is érkezett.

– A családunk kedvencei a beagle-k. Az első kutyusunkat barátainktól kaptuk ajándékba, azóta azonban minden kutyánk talált vagy örökbefogadott. Ahogy említettem, Kleopátrát 14 éve ajándékba kaptuk – mutat a szemmel láthatóan idős, de boldogan sétálgató beagle hölgyre Annamária, aki nem kis meglepetésünkre azt is elárulja, a kutyus vak és sajnos nem is hall, valamint napi többszöri gyógyszeradagolásra szorul, ennek ellenére nagyon jól kijön a többiekkel. – Az első befogadott kutyánkat az utcán találtam – meséli tovább. Neki később meglett a gazdája, de lemondott róla, így nem is volt kérdés, Annamáriáék lettek a kutya új családja. Később, amikor szerettek volna újabb kutyát, látva a sok szenvedő, kidobott állatot, úgy döntöttek, hogy örökbe fogadnak – segítve ezzel a kutyának és a szervezetnek is. A család azonban nem csak kutyabarát, befogadott cicáik is vannak.

A legújabb családtag, Sára októberben érkezett az ajkai Vahúr Állatmenhelyről. A rendkívül kedves, mozgékony kölyök beszélgetésünk alatt végig próbált a középpontba kerülni, mindenkitől begyűjtötte a simogatást és bemutatta azt is, hogyan feszegeti a falka idősebb tagjainak tűrőképességét. A fiatalság piszkálására Kleopátra inkább nyugodtabb helyet keresett magának, Bebi azonban tűrte az ifjúság játékos próbálkozásait, miközben a gazdi Sára történetét meséli. – Őt egy teherautó-parkolóban találták, onnan került az ajkai állatvédőkhöz. Amikor megláttuk az interneten, azonnal beleszerettünk, és tudtuk, hogy ő lesz a következő kutyánk. Egy hónapig jártunk hozzá látogatni, elvittük sétálni – volt, hogy egy héten kétszer is. Bebit is vittük hozzá látogatóba, hogy itt már ne legyenek ismeretlenek egymásnak. Ez nagyon fontos, hiszen így szerezhettünk magunknak képet a kutyáról és ő is megismerhetett minket. Ezután az ismerkedési folyamat után hozhattuk haza. Azt nem tudhattuk, hogy ha ide kerül, hogyan viselkedik idegen környezetben, de nagyon figyeltünk arra, hogy fokozatosan szoktassuk a többiekhez, hagytunk időt nekik, hogy megismerjék egymást és szerencsére semmi probléma nem volt. Sára szerencsére nagyon okos kutya, rendkívül gyorsan tanul.

Az állatvédelemmel kapcsolatos kérdőívről is megkérdeztük a tókerti állatbarát hölgyet. Ő is úgy véli, hogy fontos, hogy a kormány odafigyel az állatvédelemre, hiszen van mit javítani a helyzeten. Mint mondja, az egyik legfontosabb feladatnak a tömeges ivartalanítást tartja, mert ezzel lehetne csökkenteni a kóbor kutyák számát. Emellett a menhelyek támogatása is lényeges, hisz az önkéntesek lelkesedése véges, szükségük lenne a segítségre. Nagy elismeréssel szólt az állatvédelmi szervezetek munkájáról, kiemelve az általa jól ismert ajkai menhelyet, ahol, ahogy fogalmazott, nagyon profi munka zajlik. – Attól függetlenül, hogy már hónapokkal ezelőtt elhoztuk Sárát, továbbra is segítjük, támogatjuk a munkájukat, hogy minél több állatnak tudjanak segíteni a későbbiekben is.

A Kormány állatvédelemmel kapcsolatos kérdőíve az alábbi linken érhető el:

https://allatvedelem.kormany.hu

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a szerkesztoseg(kukac)papaimediacentrum.hu címen. Megértésüket köszönjük!