Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Az állatvédelem közös ügyünk – Ön mit gondol erről?

Babos Petra | 2021.02.22.

Magyarország Kormánya február elején online párbeszédet indított annak érdekében, hogy mindenki elmondhassa, mit gondol az állatvédelem legfontosabb kérdéseiről, többek között az állatvédő szervezetek támogatásáról, a kóbor kutyák befogadásáról, a pirotechnikai szabályokról vagy az állatkínzással kapcsolatos büntetésekről. Ezúttal a kérdőívről és az állatvédelemről kérdeztük a belvárosban járókat.

Kovács Elemér vallja, a jó ember az állat lelkével is törődik, a rossz embernek pedig a szeretete is kegyetlen.

– A kérdőívet még nem töltöttem ki, de tervezem, mert fontosnak tartom az állatvédelmet, s az ezzel kapcsolatos kérdéseket. Én maximálisan egyetértek azzal, hogy az állatokat védeni kell, s azzal is, hogy szigorúan lépjenek fel a nem megfelelő állattartás ellen. Az állatok sorsa rendezetlen, igaz az embereké sem az igazi, de a négylábúakért tudunk tenni, mi emberek – mondta Kovács Elemér, akinek egy 14 éves németjuhásza van. Az idős ember nagy állatbarát, rendszeresen beengedi a lakásba is a kutyát, főként télen, a hidegben.

Kalmár Pálné szerint jó kezdeményezés, hogy a Kormány online formában kérdőívet töltet ki az állatvédelemmel kapcsolatosan, hiszen közös ügyünk az állatvédelem.

– Úgy gondolom, már gyermekkorban hozzá kell szoktatni a kicsiket a felelős állattartáshoz, hiszen a házi kedvenc nem egy-két napra a miénk, hanem amíg csak él – tudtuk meg a hölgytől, aki hozzátette, nekik két cicájuk van, amelyek a család kedvencei lettek.

Császár Zoltánné is hallott az online kérdőívről, de még nem volt ideje kitölteni.

– Fontos az állatok védelme. Nem szabad kínozni, bántani egyetlen állatot sem. Szerintem csak az az ember tartson állatot, aki gondoskodik is róla. Nem értek egyet azzal sem, hogy valaki láncon tartja a kutyáját, én azt nem engedném meg. A közösségi médiában sajnos sokszor olvasok bántalmazott kisállatokról. Van egy kisunokám, akit a felelős állattartásra nevelek – mondta Császár Zoltánné, aki hozzátette, jó lenne, ha minden ember vigyázna a saját háziállatára, s rendszeresen járna vele oltásra.

Jáki Istvánné is fontosnak tartja az online párbeszédet, hogy mindenki elmondhassa, mit gondol az állatvédelem legfontosabb kérdéseiről.

– Nem töltöttem még ki a kérdőívet, de szeretném megtenni. Egyetértek azzal, hogy gyermekkorban fontos a felelős állattartásra nevelmi a gyerekeket. Nekem van két unokám, akik szeretik az állatokat, s rendszeresen gondoskodnak is róluk. Szerintem ez fontos – tette hozzá Jáki Istvánné.

Horváth Renáta szerint az állatvédelem témájával mindenképp foglalkozni kell, hisz valamilyen szinten minden érintettek vagyunk benne. Ő egyből kitöltötte a kérdőívet, hisz a téma aktuális.

– Ha tehetem, támogatom az állatvédő egyesületek munkáját anyagilag, vagy eledelt juttatok el a számukra – emelte ki a fiatal hölgy, aki hozzáfűzte, teljes mértékig egyetért a pirotechnikai eszközök használatának engedélyezésével, a szabályok újragondolásával, hiszen az állatok nyugalmát nem szabad zavarni. Ezenkívül az ivartalanítás is lényeges, mert ezáltal kevesebb lehetne a kóbor állat az utcákon.

Timár-Lendvai Erzsébet szerint a változásra szükség lenne az állatvédelem területén.

– Nem elég szigorúak a magyar jogszabályok. Én sokkal szigorúbban büntetném azokat, akik a közterületen nem megfelelően sétáltatják a kutyájukat, akik rosszul bánnak a háziállataikkal. Úgy gondolom, az állatok kiszolgáltatottságával visszaélő személyek ellen a hatóságok kölcsönös együttműködése kiemelten fontos, és a nem megfelelő bánásmód kellőképpen legyen szankcionálva – tudtuk meg a fiatal hölgytől, aki hozzátette, gyermekkorában is volt kutyája, akkor mentett kutyusa volt. Erzsébet rendszeresen nyomon követi a közösségi médiában megosztott elveszett és beteg állatok sorsát.

– Szívügyem az állatvédelem. Régebben készítettem saját kezűleg kutyajátékokat, s azokat elárverezték. Az abból befolyt összegből pedig támogattam az állatvédő szervezeteket – tudtuk meg.

A Kormány állatvédelemmel kapcsolatos kérdőíve a https://allatvedelem.kormany.hu/ címen érhető el. A kérdőív kitöltésére egy hónap áll rendelkezésre, a kitöltés határideje március 7.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: