Egyetért a veszélyhelyzet meghosszabbításával?

612
Fotó: Babos Petra

Hétfőn elfogadta az Országgyűlés a veszélyhelyzet 90 nappal történő meghosszabbítását, majd a Magyar Közlönyben is megjelent a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló törvény. A törvény a veszélyhelyzettel kapcsolatos felhatalmazásokat és speciális szabályokat sorolja fel, a járvány miatti korlátozásokat nem tartalmazza. Az Országgyűlés tegnapi döntése kapcsán arról kérdeztük a belvárosban járókat, mi a véleményük a járványügyi veszélyhelyzet meghosszabbításáról.

Horváth Józsefné egyetért azzal, hogy az Országgyűlés 90 nappal meghosszabbította a veszélyhelyzetet.

– Inkább tovább legyünk biztonságos helyzetben, mint hogy még többen megbetegedjenek. De úgy gondolom, lassan jó lenne az országot újra indítani, vagyis fokozatosan megnyitni az éttermeket, mozikat és színházakat, hiszen nagyon sok embernek megszűnt a munkahelye. Szerintem a maszkot továbbra is viselni kell – tudtuk meg Horváth Józsefnétől, aki hozzátette, jó lenne, ha március 1-től már picit enyhítenének a védelmi intézkedéseken.

Nagy Lajos szintén egyetért a hosszabbítással.

– Sajnos az emberek nem használják szabályosan a maszkot, ami úgy gondolom, nagy baj. Semmit nem ér a maszk, ha az orrunkat nem takarjuk el. A védelmi intézkedésekről még nem határoztak, de szerintem amíg a fertőzöttség fennáll, addig egyáltalán nem kéne enyhíteni. Én a mindennapi mozgással, vitaminszedéssel, friss zöldség – kiemelten a torma – és gyümölcs fogyasztásával tartom karban az immunrendszeremet – tudtuk meg Nagy Lajostól.

Dr. Vizer Gyuláné nem örül a hosszabbításnak, mert úgy érzi, ezzel a kormány nemcsak él, hanem vissza is él. Ez szerinte nem biztos, hogy fair dolog.

– A védekezési intézkedéseket egyelőre március 1-ig tartják fenn, de úgy vélem, azokhoz az intézkedésekhez nem kellett volna a veszélyhelyzetet meghosszabbítani.

Németh Ferencné egyetért a veszélyhelyzet meghosszabbításával, hiszen így talán meg tudjuk óvni magunkat a fertőzéstől.

– Vannak szabályok, amelyek be nem tartását sokkal szigorúbban kellene szankcionálni, ilyen például a helytelen maszkviselés. Szerintem sokkal hamarabb meg lehetne fékezni a járvány terjedését, ha helyesen viselnénk azt. Remélem, amennyiben a fertőzöttek száma engedi, hamarosan enyhítenek a szigorításokon. Örülnék, ha a kijárási tilalmat enyhítenék, de ha a szakemberek úgy vélik, hogy erre még szükség van, akkor nem bánom ezt sem – tudtuk meg Németh Ferencnétől, aki hozzátette, ő eddig soha nem oltatta be magát influenza ellen, de most a koronavírus ellen biztosan be fogja, amint lehet.

Az Országgyűlés ugyan 90 nappal meghosszabbította a veszélyhelyzetet, de hogy a  jelenleg érvényben lévő korlátozó intézkedések március 1-je után is hatályban maradnak-e, arról a későbbiekben döntenek.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!