Kéménytüzek a megyében

306
Fotó: Pintér Ádám

Az elmúlt napokban megenyhült az időjárás, a fűtési szezonnak azonban még nincs vége. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság legújabb közleményében arra figyelmeztet, hogy fűtőberendezéseink továbbra is nagy igénybevételnek vannak kitéve. A fűtési szezon egyik legnagyobb kockázatát a kémények elhanyagoltsága jelenti. A megyében az idei évben már 24 esetben kellett kéménytűzhöz vonulniuk a tűzoltóknak.

A közlemény úgy fogalmaz, komoly veszélynek teszik ki otthonukat és szeretteiket azok, akik úgy fűtenek, hogy elmulasztották a fűtőeszközük karbantartását, vagy nem megfelelő tüzelőanyagot használnak. Ilyenkor a kéményben izzó korom meggyulladhat, ami könnyen átterjedhet a tetőre, vagy a tüzelőberendezés mellett tárolt éghető anyagok miatt az egész lakásra.

A szilárd anyagok vagy olaj égetésekor keletkező korom lerakódik a kémény falára. Az egyre vastagabb koromréteg leszűkíti a kémény belső kerületét, magas hő hatására ez a lerakódás akár meg is gyulladhat.

Gyakori probléma az is, hogy többen nem olyan anyaggal fűtenek, amilyen tüzelőanyag elégetésére az adott fűtőeszközt megtervezték. Gondot okozhat az is, ha nem tartják karban, nem tisztítják fűtőberendezésüket. Több korom rakódik le az olyan égéstermék-elvezető rendszerben, amelyben hulladékot vagy más, nem megfelelő tüzelőanyagot – lakkozott, festett vagy nedves fát – égetnek. A nem rendeltetésszerű használat jelentős anyagi kárral és esetenként súlyos sérülésekkel járó tűzesetekhez is vezethet. Ha kéménytüzet észlelnek, azonnal hívják a 112-es segélyhívó telefonszámot!

A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet arra, hogy a lerakódott korom eltávolításával, a fűtőeszköz és a kémény karbantartásával megelőzhetők a kéménytüzek. A fűtőeszköz takarításához hívjanak szakembert, a katasztrófavédelem kéményseprői elérhetők a http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon vagy a 1818-as telefonszámon a 9.1-es menüpont alatt.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!