Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Holnapig igényelhető az iparűzésiadó-kedvezmény

Babos Petra | 2021.02.24.

A koronavírus-világjárvány nemzetgazdasági hatásainak enyhítése céljából a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak 2021. évben a helyi iparűzésiadó-előleg 50 százalékát kell megfizetniük, amennyiben erre vonatkozólag nyilatkozatot tesznek.

Szekeresné Markolt Zita adóügyi csoportvezető a Médiacentrum kérdésére elmondta, a nyilatkozat kizárólag az állami adó- és vámhatóságon keresztül elektronikus úton, a NAV által rendszeresített elektronikus nyomtatványon nyújtható be. A nyilatkozattétel határideje február 25-e.

– A vállalkozóknak február 25-ig kell nyilatkozatot tenniük a székhely, telephely szerinti önkormányzati adóhatóság számára, amennyiben élni szeretnének az 1 százalékos mértékű adófizetés lehetőségével. A kormányrendelet szerinti intézkedés állami támogatásnak minősül, mely átmeneti támogatásként nyújtható.  A KATA adóalanyoknak nem kell nyilatkozatot benyújtaniuk, esetükben hivatalból mérsékeljük az adó összegét. Nem elegendő a NAV-nál választani a KATA-t, hanem amennyiben a helyi iparűzési adóban is ilyen alapon kíván adózni valaki és már az állami adóhatóságnál is ezt az adózási formát választotta, úgy ezt be kell jelentenie az önkormányzati adóhatóságnak – emelte ki az adóügyi csoport vezetője.

– Ha az adózó a nyilatkozattételt nem teszi meg február 25-ig, akkor az adóelőlegre már nem tudja igénybe venni ezt az 50 százalékos mérséklést. A 2021. évi adóbevallás benyújtásakor, vagyis 2022. május 31-én érvényesítheti az 50 százalékkal csökkentett adót – mondta az adóügyi csoport vezetője, aki hozzáfűzte, február 19-én tette közzé a NAV a honlapján az adószámmal nem rendelkező őstermelők részére a nyilatkozatot. Innentől kezdve ők papír alapon vagy e-papír szolgáltatáson keresztül tudják benyújtani a nyilatkozatot az állami adóhatóságon keresztül – tudtuk meg Szekeresné Markolt Zitától.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: