Hogy ne történhessen meg újra

440
Fotó: Pintér Ádám

„…nem volt célom – nem is lehetett, mert értelmetlen lett volna –, hogy a náci és a szovjet táborok egyezéseit, különbségeit mérlegeljem. A szenvedésre nincsen mérce, az igazságtalanságnak nincsen fokmérője. A Gulagot is, a náci táborhálózatot is egyazon célra hozták létre, és hogy céljukat betöltötték, arról az áldozatok milliói tanúskodnak” – írja Kertész Imre Táborok maradandósága című művében. Ma, A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján egy kegyetlen rendszer több millió áldozatára emlékezünk. A járványhelyzet miatt tömeges megemlékezések nélkül, méltóságteljesen, néma főhajtással.

Így tisztelgett ma este a Sulyok Dezső-szobornál és Katona István emléktáblájánál Pápa Város Önkormányzata és minden pápai nevében dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Unger Tamás alpolgármester.

Dr. Kovács Zoltán a Médiacentrum kérdésére felidézte a pillanatot, amikor 1988-ban a Kálvárián Katona István és az 1956-os forradalomban elesettek sírjánál gyertyát gyújtottak. – Akkoriban még nem igazán ismerték az 56-os eseményeket, ráadásul akkor 56 még ellenforradalom volt. Az akkori események áldozatai is a kommunizmus áldozatai voltak, de világszerte több száz millióan hunytak el a kommunista uralmak miatt – gondoljunk Kambodzsára vagy a volt Szovjetunióra, de akár Magyarországot is említhetjük – mondta a képviselő, aki arról is szólt, hogy sajnálatos módon ezt a világon kevésbé ismerik el totalitárius diktatúraként, holott a kommunisták kegyetlenségeinek több ember esett áldozatul mint a nácizmusnak. Dr. Kovács Zoltán úgy fogalmazott, azért is volt fontos, hogy ezt az emléknapot beiktatták a politikatörténet emléknaptárába, hogy a fiatalok is megtudják, mi is történt valójában. Elsősorban nem az a cél, hogy elszörnyedjenek, hanem az, hogy ez ne következhessen be újra.

A térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, Pápa város megyei szinten az egyik leginkább progresszív, klerikális, polgári város volt. Ezért Zirccel és Sümeggel együtt Pápa is háttérbe szorult és előtérbe kerültek a szocialista, csinált városok, mint például Ajka. Pápa komoly hátrányba került ezekkel a városokkal szemben és a rendszerváltás után ezt a hátrányt kellett elsőként leküzdeni és bizonyos szempontból még ma is ezzel a hátránnyal küzdünk.      

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!